2020. december 29., kedd

KRÓNIKUS BETEGEK IS BEADATHATJÁK A KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINÁT

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2020.12.29.


Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal (CDC) szombaton ajánlást adott ki arról, mikor érdemes mellőzniük a koronavírus elleni védőoltást az alapbetegségekkel élőknek. Mivel a krónikus betegségekben és más, hosszabb ideje fennálló betegségekben szenvedők esetén nagyobb a kockázata a súlyos tünetek kialakulásának, a CDC ajánlása szerint ők akkor adassák be maguknak az mRNS-alapú koronavírus elleni vakcinát, ha az oltóanyag semelyik összetevője esetén sem lépett fel náluk korábban súlyos allergiás reakció.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) decemberben engedélyezte a Pfizer és a Moderna vakcináját, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) karácsony előtt engedett zöld utat a Pfizer oltóanyagának, majd január elején várhatóan a Modernáét is forgalomba helyezi.

A CDC becslései szerint az Egyesült Államokban már kétmillióan kapták meg a vakcinát. A hivatal védőoltási gyakorlatokkal foglalkozó tanácsadó bizottságának ajánlásai szerint az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói után a 75 év felettiek és a nem egészségügyben dolgozó, lényeges feladatokat ellátó személyek (essential workers) kaphatják meg az oltást, őket pedig a 65-74 év közöttiek, majd a nagy kockázatú egészségügyi problémákkal élő 16-64 év közöttiek és más, nélkülözhetetlen feladatokat ellátó személyek követik a listán.

Magyarországon múlt szombaton kezdték meg az oltások kiosztását, vasárnapig 132 egészségügyi dolgozó kapta meg a vakcinát. Az Our World in Data összesítése szerint Izraelben már a lakosság több mint 4 százalékát beoltották...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.