2020. december 3., csütörtök

LEFEJEZIK A SZLOVÁK LEGFELSŐ ELITET

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2020.12.03.


Szlovákiában a korrupcióellenes, az oligarchák hatalmának megfékezését ígérő Igor Matovič (Egyszerű Emberek) lett idén a miniszterelnök. A koalíciós kormány most merész akcióba fogott, a „Tisztítótűz”, az „Isten malmai” és a „Júdás” fedőnevű rajtaütésekben kommandósok fogták el Jaroslav Haščákot, a Penta Investments befektetőcsoport dollármilliárdos vezetőjét, illetve egy rakás politikust, rendőrt és nemzetbiztonsági vezetőt.


Fejnélküli a szentháromság. Vagyis Szlovákiában jelenleg nincsen kinevezett rendőrfőkapitány, nincsen megválasztott legfőbb ügyész és a különleges erőknek (NAKA) sincsen első embere.

„Hát, ezért sikerül most annyi embert letartóztatni, mert nincs, aki leállítsa az akciókat” – viccel egy szlovákiai magyar azzal, hogy az elmúlt időszakban rengeteg fontos letartóztatás történt az országban.

A gyanú szerint különböző állami emberek oligarchákkal játszottak össze, közülük fogtak el most például volt legfőbb ügyészt, volt rendőrfőkapitányt, a vámhivatal volt első emberét, bírókat, a különleges erők és a rendőrség sok magasrangú emberét. Olyanokat is, akik vagy elszabotálták, vagy kifejezetten a célszemélyeknek eladták az ellenük induló nyomozás aktáit, így egy régi nagy ügy, a „Gorilla”-akció anyagait.

Sajnáljuk Szlovákiát, hogy ennyire korrupt összefonódások vannak, vagy irigyeljük, mert ezeket üldözik és leleplezik?

Hogy a mostani „Tisztítótűz”, „Isten malmai” és „Júdás” elnevezésekkel illetett akcióknak mi lesz a következményük, ezen a ponton még nehezen fogható meg. Szlovákiában ugyanis azért demonstratív jellegű letartóztatásokat látni olykor a politikai életben, a kérdés az, hogy eljutnak-e majd az ügyek bírósági szakaszba, illetve elmarasztaló ítéletekig...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.