2020. december 7., hétfő

ORBÁN GÖDÖRBEN – A KÉRDÉS CSAK AZ, KI TUD-E MÁSZNI BELŐLE

JELEN
Szerző: PALÁNKAI MARIANN
2020.12.06.


...Érdemes tehát az Orbán-hívők és az Orbán-ellenesek halmazát figyelmen kívül hagyni, ha objektíven szeretnénk látni.

Nézzünk innen a gödörre.

Nos, a legmértéktartóbb olvasat szerint sem jöttek jól a lapok Orbán számára. Nyilván nagyságrendi különbségek vannak a George Clooney-tól érkezett üzenet leoltása, a járvány/járványkezelés rövid és hosszútávú folyományai, államtitkára letartóztatása, Demeter Szilárd „publicisztikai” ámokfutása, Deutsch Tamás bocsánatkérésre kényszerítése, Szájer produkciója, az EU-ból naponta érkező elmarasztaló hangok, Bayer performansza, a lengyel álláspont szeszélyessége, a Trump-fiaskó, a nemzetközi közvélemény ingerküszöbét átlépő SZFE-ügy, a külföldi potentátok irányából záporozó beszólások tekintetében.

Az események közül jó néhánynak kiszámíthatatlan a hosszú távú hatása, illetve újból és újból beszivároghat a köztudatba. Másrészt, indaként kapaszkodnak egymásba, összefüggenek, plusz némelyik, noha gyakorlatilag bulváresemény, hatással lehet a választásokra. Ide tartozik, hogy a járvány társadalmi, gazdasági, szociális és egyéb következményei pillanatnyilag csak közelgő meteoritnak tűnnek, amelynek pusztító becsapódását épp a 2022-es választások idején fogjuk teljes erejével érzékelni.

Szinte biztos, hogy Orbánnak ez okozza a legtöbb fejtörést. Akkorra ugyanis teljesen indifferens lesz, hogy Orbán jól, rosszul, közepesen kezelte-e a járványhelyzetet, időben vezetett-e be korlátozásokat, elég tesztet rendelt-e és a sort folytathatnám, mindenképpen egzisztenciák százezrei hullanak a semmibe, teljes iparágak fekszenek el, a megélhetés költségei nőni fognak – és a választások idején a legoptimistább forgatókönyvek szerint sem lesz még érzékelhető az esetleges gazdasági felívelés. Bármily profánul hangozzék is, a halottakat ki lehet magyarázni, a töketlenség addigra feledésbe merül, az összes egyéb elem ügyesen elhazudozható, de a gazdasági válság bűzös leheletét az arcunkban érezzük majd.

A Szájer ügy szerintem második a fontossági sorrendben, melyben óriási szerepet játszik, hogy az internetes folklór pillanatok alatt képi világban megfogalmazva, könnyen és élvezetesen fogyaszthatóvá alakította a brüsszeli házibuli legapróbb részleteit, a történet minden elemét egyszerűen érthető erkölcsi kontextusba helyezte...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.