2020. december 10., csütörtök

ORBÁN GYŐZTES BUKÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.12.10.


Folyik a vita itthon arról, hogy vajon bukott, vagy nyert az Orbán-rezsim Brüsszelben? Szélsőségek között mozognak az álláspontok: Orbán maga és a jó néhány elemző a magyar-lengyel vétó eredményességéről, a zsarolás sikeréről, és a jogállamiság vereségéről beszél, miközben a hazai ellenzék egy része Orbán teljes bukását olvassa ki a még nem elfogadott, de kiszivárgott elképzelésből. Mindkét oldalnak vannak racionális érvei. Az esetleges döntés szerint marad ugyan minden a régiben, tehát az unió nem változtat a szövegen, megköveteli a jogállami elvek betartását, de eljárást csak akkor indíthat, ha a jogsértés összefüggésbe hozható az EU pénzügyi érdekeivel. Ráadásul a most folyó, az elmúlt időszakban elindított projekteket nem vizsgálhatná, a mechanizmus csak jövőre lépne életbe, de az is csak akkor, ha az új jogszabályt az Európai Bíróság elfogadja.


Akik a Fidesz totális bukásáról beszélnek, azok elsősorban azt hangsúlyozzák, hogy a tervezett szöveg megmaradt, a jogállamiság egyértelmű követelménnyé vált az EU-s országokban, a kiegészítő, magyarázó szövegek vagy nem feltétlenül fontosak, vagy nem befolyásolják a lényeget. Szerintük ez a legfontosabb, és éppen ezért semmi oka nincs Orbánnak ünnepelni, győzelmet hirdetni. Azt még persze nem tudjuk, hogy az EU-csúcs két napján – csütörtökön és pénteken – az állam- és kormányfők miként viszonyulnak a kidolgozott tervhez. Eddigi ismereteink szerint hajlanak rá, hogy elfogadják a német elnökség által kidolgozott dokumentumot. Nagyobb talány, hogy miként fogadják az elképzelést az EU parlamentjében, ahol sokkal radikálisabb a hangulat, mint az országok vezetői körében. Mindenesetre annyi bizonyos, hogy ott legalább annyira megoszlanak a vélemények, mint itthon.

Afelől természetesen nem lehet kétségünk, hogy Orbán Viktor győztesnek hirdeti ki magát. Ami – szerintünk – kommunikációs szempontból mindenképpen igaznak tűnhet. A megállapodás ugyan időben eltolja, és némiképp fel is puhítja a kemény megfogalmazásokat, de ha a paktum mögé nézünk, azt megállapíthatjuk: Magyarország, illetve a magyar kormány feje már azzal vereséget szenvedett, hogy küzdött a jogállami elvek kitörléséért. Nem az jelenti a vereséget, hogy a szöveg megmaradt az új szabályrendszerben, hanem elsősorban azzal, hogy Orbán és lengyel kollégája küzdelme nyílt bevallása annak, hogy mindkét országban sérülnek a jogállami elvek. Ugyanakkor az a kiegészítés, amely az EU-t csak arra az esetre hatalmazza fel a sérüléssel szembeni fellépésre, ha az a szövetség pénzügyi érdekeit sérti, igencsak nehéz helyzetet teremt – elsősorban azok számára, akik elszenvedik a rezsim totalitárius átalakítását. Mert nehéz kimutatni például, hogy Varga Zs. András főbíróvá kinevezése miként mutat összefüggést a pénzügyi érdekkel, miközben mi, itthon, pontosan tudjuk, hogy mit jelent Polt Péter hű emberének megválasztása. És ugyanígy sorra vehetjük azokat az intézményi bedarálásokat, amelyek lépésről-lépésre szüntették meg a jogállam létezését Magyarországon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.