2020. december 4., péntek

ORBÁN: "ŐMIATTUK NEM LESZ PÉNZ, NEM MI MIATTUNK"

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2020.12.04.


A szokásos péntek reggeli rádióinterjújában a járványhelyzetről és az uniós költségvetés vétójáról is beszél Orbán Viktor miniszterelnök.


A műsorvezető Nagy Katalin kezdésként rögtön azt kérdezte a kormányfőtől, mit szól ahhoz, hogy Jaroslaw Govin lengyel miniszterelnök-helyettes csütörtök este bejelentette, hogy Lengyelország kész feladni a vétószándékot az EU 2021-2027 költségvetésével, illetve a koronavírus utáni helyreállítást segítő alappal kapcsolatban is - írja a Hvg. Az 1,8 ezer milliárd eurós pénzügyi csomagot azzal a feltétellel hajlandók elfogadni, ha ahhoz egy részletes magyarázatot fűznek az uniós források lehívását érintő jogállamisági feltételrendszerről.

Orbán Viktor megerősítette: a feltételrendszert nem fogadják el, de időt veszíteni nem szabad. Azt javasolták korábban a németeknek, hogy a két dolgot külön kell választani, vagyis tegyék félre a jogállamisági rendeletet és később tárgyaljanak róla, hogy addig gyorsan is el lehessen fogadni a költségvetést. Erről állapodtak meg a lengyel kormánnyal is, amit mindkét kormányfő aláírt.

Az a megoldás, amit a lengyel miniszterelnök-helyettes jelentett be, "nem fog menni".

Orbán kiemelte, hogy az egész ügy középpontjában továbbra is arról szól, hogy kényszeríteni lehessen Magyarországot a bevándorlás elfogadására. Viszont a miniszterelnök nem tud olyat elképzelni, hogy a magyarokat és a lengyeleket kihagyják a megállapodásból.

"Ha tehetném, Magyarország ebben nem venne részt" - mondta a miniszterelnök a közös uniós hitelfelvételről. Szerinte ugyanis ha valamelyik tagállam nem tudja visszafizetni a pénzt, akkor a többi tagállamnak kell megtennie. Azért veszünk benne részt, mert ez egy szolidaritási gesztus a nehezebb helyzetben lévő tagállamokkal szemben. Úgy beállítani, hogy probléma lenne Magyarországnak ebből kimaradni, hiba lenne - tette hozzá.

"Őmiattuk nem lesz pénz, nem mi miattunk" - utalt a kormányfő azokra a tagállamokra, melyek össze akarják kapcsolni a költségvetést a jogállamisági feltételekkel. Vagyis a magyar és a lengyel kormányon kívül az összesre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.