2020. december 23., szerda

ORBÁN VIKTOR SZÉPEN BECSOMAGOLTA AZ ÖNKORMÁNYZATOKNAK SZÁNT KELLEMETLEN KARÁCSONYI AJÁNDÉKÁT

PORTFOLIO
Szerzők: CSIKI GERGELY, PALKÓ ISTVÁN
2020.12.19.


Szombaton derült ki, hogy a kormány négy gazdaságvédelmi döntést hozott. Alaposabban megvizsgálva az egyes lépések részleteit, kiderült számunkra: ezek nagy része már ismert intézkedés volt, néhány esetben beszélhetünk az érintett kör kibővítéséről. Ami viszont vadonatúj lépés, az az önkormányzatokat érintő kellemetlen húzás, amiben benne van a politikai alapon történő szelektálás lehetősége és veszélye.

Nagy része már ismert volt

Orbán Viktor a péntek reggeli interjújában elhangzott ígéretének megfelelően szombaton ismertette a legújabb gazdaságvédelmi intézkedéseket, 4 pontban.

1. A családok és a vállalkozások hitelfizetési moratóriumát július 1-ig meghosszabbítják.

2. A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékfizetés elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a szünetelni kényszerülő, magántulajdonú buszos vállalkozásokra is.

3. A kis és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-től a felére csökkentik, mivel ők adják a legtöbb munkahelyeket és ők a legsérülékenyebbek a járvány idején. A 25 ezer fő alatti települések támogatást kapnak a kormánytól, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét pedig egyenként tekintik majd át.

4. A gyereket nevelő és gyereket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3%-os kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

LEGINKÁBB A MÁR MEGHOZOTT GAZDASÁGVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK KISZÉLESÍTÉSÉRŐL, KIEGÉSZÍTÉSÉRŐL VAN SZÓ, AMI ALAPJÁN AZT MONDHATJUK, HOGY A KORMÁNY CSAK ÓVATOSAN, FOKOZATOSAN HALAD AZ ÚJ GAZDASÁGTÁMOGATÓ INTÉZKEDÉSEK MENTÉN,

ugyanis kérdéses, hogy a 2021-es költségvetés (melynek hiánycélját épp a napokban emelte meg a kormány a GDP 6,5%-ára) mit bír el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.