2020. december 12., szombat

ORBÁNNAK A VÉTÓ UTÁN IS EL KELL SZÁMOLNIA AZ UNIÓS MILLIÁRDOK FELHASZNÁLÁSÁVAL

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2020.12.12.


Matolcsy, járvány, vétó, százmilliárdok: az elmúlt napok mágikus szavai, amelyek különböző szegmensekből, de egy irányba mutatnak – még több pénzt. Egy Matolcsy könyvbemutató kapcsán megtudhattuk, hogy hazánk az eljövendő tíz év gazdasági nyertese lesz. Bod Péter Ákos közgazdászt, volt MNB-elnököt, az első Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalának gazdasági főtanácsadóját, mára kérlelhetetlen szakmai kritikusát kérdeztük a „hogyan"-ról.


Két napja, Matolcsy György könyvének online bemutatóján, kollégái magasztos jellemzései közt hangzott el – feltehetően a szerző egyetértésével –, hogy Magyarország a következő évtized gazdasági nyertese lehet, ha időben felismeri a járvány utáni világ meghatározó folyamatait. Ön – több évtizedes szakmai tapasztalatával 0 mennyiben tartja ezt fantazmagóriának avagy ellenkezőleg, mennyiben tartja ezt reálisnak a gazdaságot egyértelműen meghatározó világjárvány árnyékában?

– Az ilyen jóslásokkal nagyon könnyű mellényúlni. Maradjunk a realitások talaján. 2020-ban egyszer már elhangzott, hogy növekedni fog a magyar gazdaság. Ez ugye egy tréfás mondatnak hangzik annak ismeretében, hogy már a nyáron, de tavasszal is tudhattuk, hogy mínusz négy-nyolc százalék lesz a zsugorodás. Van olyan intézmény, amelynek hivatalos politikája az volt, hogy növekedés lesz, mert növekedni kell – emögött talán az állhat, hogy az optimizmust sugárzó hatóság optimizmusa talán ragadós lesz és átterjed a gazdasági szereplőkre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.