2020. december 6., vasárnap

SZABAD SZEMMEL: AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ALELNÖKE SZERINT SEMMIRE SEM JÓ ORBÁN VIKTOR JAVASLATA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.12.06.


A bajban lévő Orbán előkapta kedvenc mumusát, de az, amit Demeter Szilárd művelt, még magyar mércével mérve is megrázó volt.


Le Monde

A francia Európa-ügyi államtitkár is megerősítette, hogy szükség esetén Magyarország és Lengyelország nélkül is belevágnak a gazdaságélénkítő tervbe. Clément Beaune arra figyelmeztetett, hogy a 25-öket nem lehet eltántorítani szándékuktól, így keresztülviszik a 2027-ig előirányzott költségvetést is. Mint mondta, utóbbi január 1-jével indul, de ha Budapest és Varsó tovább akadékoskodik, akkor jön a radikálisabb megoldás. Jogilag nem könnyű megcsinálni, de lehetséges. Párizs álláspontja egyértelmű: nem áldozzák fel sem a gazdaság megsegítését, sem a jogállamot.

Ez esetben viszont a két ország kemény következményekre számíthat. Hozzátette, hogy mind a magyarok, mind a lengyelek pontosan tisztában vannak a kilátásokkal. Így azzal is, hogy milyen kihatásokkal lesz a szükségmegoldás a nekik szánt felzárkóztatási támogatásokra. Azokat csökkenthetik, vagy visszafoghatják, egészen addig, amíg nem lesz meg az új büdzsé. Többmilliárd eurót vesztenének ily módon. Ez nem fenyegetés akar lenni, egyszerűen ez lesz a folyománya, ha megtorpedózzák a két pénzügyi csomagot.

Die Zeit

Az Európai Bizottság alelnöke szerint semmire sem jó Orbán Viktor javaslata, hogy egyelőre vegyék le a napirendről a jogállami mechanizmus kérdését és inkább gyorsan fogadják el a pénzügyi csomagot. Timmermans, aki jelenleg az éghajlatváltozás elleni küzdelem felelőse, de Juncker alatt igen sokat csörtézett a demokrácia visszaszorítása miatt a magyar kormánnyal, így az tavaly meg is fúrta, hogy ő legyen az EU végrehajtó testületének új vezetője, szóval, a holland politikus úgy látja, hogy a Tanács és a Parlament jó kompromisszumot kötött. És arról most kell döntést hozni.

Sok ország támogatja a jogállami mechanizmust, csak ők nem szerepelnek olyan sűrűn a hírekben. De gondoskodni kell arról, hogy az európai polgárok adóbefizetéseit az értékekkel összhangban használják fel. Mert mi lenne Európából értékek nélkül? Hiszen az unió nem csupán szabadkereskedelmi övezet. Nyitott társadalom, amely az egyenlőségre, a sokszínűségre épül, és ezt minden tagállam elfogadta.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a magyar és lengyel ellenállás megnehezíti a klímavédelmi politikai jóváhagyását is. Ő azonban minden nehézség ellenére derülátó, mert a szervezet idáig mindig kikeveredett még a legnagyobb csávából is. A pénzügyi válság idején pl. már felvetődött, hogy a görögöknek ki kell lépniük az eurózónából. Aztán csak létrejött az egyezség. Most pedig a német elnökségnek még egy kicsit oda kell tennie magát, de remélhetőleg meg is lesz az eredménye.

Bloomberg

Döntő pillanatához érkezik a jövő héten az EU, mert a szerda-csütörtöki csúcstalálkozón vagy sikerül ráállnia a gazdasági kilábalás felé vezető útra, vagy csúszik az egész földrész megújulásához szükséges közös támogatás. Ez az év úgy vonul be a szervezet történetébe, mint amikor feladta félelmét a közös adósságokkal szemben. Ám az unió hiába vallja, hogy az értékekre épül, ezt a képet aláássa a vita keleti jogsértések kapcsán, ami azzal fenyeget, hogy bedönti az új keletű költségvetési szolidaritást.

Az államháztartásokat erősen megviselte, hogy igen sokat kell költeni az állások megóvására, amit csak tetéz a bevételek zuhanása. Így a legtöbb ország kétszámjegyű deficittel szembesül. Ezért kulcsfontosságú a mentőcsomag, illetve az új, hétéves költségvetés, hiszen mindkettő nagyban serkenti a hosszú távú kiadásokat, illetve befektetéseket. Ám Magyarország és Lengyelország blokkolja a két csomagot, mert nem akarja, hogy a támogatásokat a demokratikus elvek betartásához kössék.

Az előirányzat felét különben a gazdaság korszerűsítésére, a klímaváltoztatás feltartóztatására és az egészségügy fejlesztésére fordítanák. A brüsszeli Bruegel Intézet vezetője felhívja a figyelmet, hogy az uniós tagok igen olcsón juthatnak kölcsönökhöz és ezzel élniük kellene. Ugyanakkor a gazdaságélénkítő program nagyban serkentheti a növekedést. Az UniCredit szerint az euróövezet tagjainál jövőre 0,2 %-os fejlődést eredményez, a következő három évben pedig hatására évente fél %-kal lesz nagyobb az ütem.

Guardian

Orbán Viktor bajban van, ezért előkapja kedvenc mumusát, Sorost, a 90 éves emberbarátot. A bírálók szerint így akarja elterelni a figyelmet a járvány okozta komoly bajokról, illetve ez EU-val zajló vitáról. A hivatalos retorika szerint a jogállammal összefüggő ellentétekről is a befektető tehet, mert az unió 35 millió migránst akar behozni a földrészre. Az új szabályozással pedig büntetné azokat az országokat, amelyek ebből nem kérnek. Vagyis itt szó sincs arról, hogy gond van a korrupcióval és a jogállammal.

A kampány ily módon megindult Soros ellen, noha abban gyakran jelennek meg összeesküvési, illetve antiszemita elemek. Mindenesetre a miniszterelnök megismételte, hogy nem szabad engedni a Soros-hálózatnak. Az üzletember jó ideje sokfelé számít célpontnak, de Magyarországon 3 éve új szintre emelkedett a kampány. A választások előtt Orbán olyan hangot ütött meg, ami tankönyvszerű zsidóellenes beütésről árulkodott.

De a másik fél sem hagyta annyiban: pár hete azzal vádolta a kormányfőt, hogy az gondosan kidolgozott kleptokráciát hoz létre, mert az utolsó fityinget is el akarja rabolni az országtól. Egyben felszólította az uniót, hogy az szálljon szembe a vétófenyegetéssel. A Soros-mánia már odáig jutott, hogy Magyarországon George Clooney-t is azzal vádolták meg: Soros kottájából játszik.

De a legszörnyűbb az volt, amit Demeter Szilárd művelt, mert az még magyar mércével mérve is megrázóan hatott. A kulturális korifeus visszavonta a kirohanást, de bocsánatot nem kért.

A költségvetési vitát egy időre háttérbe szorította a Szájer-ügy, hiszen olyasvalakit kaptak rajta egy meleg orgián, aki saját maga írta bele az alaptörvénybe, hogy a házasság heteroszexuális intézmény. Ő maga is Soros-ösztöndíjas volt egykor, de mostanra csatlakozott azokhoz, akik nem győznek ütni a milliárdoson. Ezek után talán meglepő, de a szexuális kicsapongásért Sorost egyelőre nem tették felelőssé.

The Times

Képmutatást kiáltanak Magyarországon, miután meztelenül lebukott egy meleg szexpartin a homofób EP-képviselő. De ez már a sokadik hasonló botrány az Orbán-rendszer számára a Kaleta- és a Borkai-ügy után, miközben a populista kormányok támogatottsága egyre jobban gyengül Európában. Persze a magyar ügy pikantériáját csak fokozza, hogy Szájer melegellenes, és a homófób beütéséről ismert Fidesz alapító tagja. Az ügy messze túlterjed Brüsszelen, és megrendíti a magyar rezsim képét, amelyi magát a hagyományos családi értékek zászlóvivőjének festi.

Hunyad Bulcsu, a Political Capital elemzője azt mondja, fogas kérdés állt elő a magyar vezetés számra, mert leleplezi, mennyire álságos a hadjárat melegjogok ellen, illetve hogy milyen cinikus ez a politika. Persze a hatalom megpróbálja megfordítani, de ezek után nehezebb lesz azt hangoztatni, hogy a hagyományos értékeket védi Európában. Mindenesetre, a magyar sajtó túlnyomó, központi irányítás alatt álló része azt jelentette, hogy Szájer áthágta a Covid szabályokat, ezért mondott le. Az ecstaxy tablettáról és a 25 meztelen férfiról nem esett szó ezekben a hírekben.

Egyes konzervatív kommentárok azon tűnődtek, vajon a politikus nem összeesküvés, vagy valamilyen titkosszolgálati manőver áldozata lett-e, merthogy azok tudták, hogy rendszeresen meg szokott fordulni meleg körökben. Így valaki felnyomta a rendőrségnél, hogy gyengítse Orbán helyzetét az EU-val zajló vitában. A politikus már jó ideje tengelyt akasztott az unióval, amely azzal vádolja, hogy felszámolja jogállamot és a liberális értékeket, ezért Brüsszel azzal fenyegeti, hogy leállítja a közösségi szubvenciókat.

Orbán ezzel szemben az állítja, hogy Brüsszel a magyar konzervatív hagyományokat támadja, és csakis ő, illetve pártja áll a meleg házasság, illetve nemváltás útjában. Ám az ilyen botrányok, megspékelve a választási vereségekkel és a vírussal, felvetik, hogy a populizmus már túljuthatott a delelőjén. Lásd Hollandiát, Ausztriát, Olaszországot, Görögországot, de a leglátványosabb a német AfD visszaesése.

A fő ok az, hogy elapadt a migráció. Dombos Tamás, a Háttér Mozgalomtól azt mondja, hogy a magyar kormánynak folyamatosan ellenségre van szüksége, mert máskülönben nem tudja mozgósítani a híveit. És teljesen mindegy, hogy azok az illegális bevándorlók vagy a hajléktalanok. Most éppen a melegek kerültek célkeresztbe.

Ám a Szájer-botrány összekuszálja a dolgokat, hiszen a képviselő neve máris a képmutatás szinonímája lett Budapesten. Nem beszélve a rengeteg viccről és mémről. Hiszen döngette a mellét, hogy ő volt az, aki a férfi és nő kapcsolataként definiálta a házasságot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.