2020. december 6., vasárnap

TALÁLTAK EGY GAZDASÁGI MUTATÓT, AMELYBEN KELET-EURÓPA SKANDINÁVIÁHOZ HASONLÍT

G7.HU
Szerző: KATONA HAJNALKA
2020.12.06.


Nagyon sokféleképpen lehet mérni, hogy egy országban mennyire egyenlően élnek az emberek. Általában a jövedelmek összehasonlításával szokták ezt megnézni, de Marco Ranaldi és Branko Milanovic egy új mutatók talált ki, és ennek segítségével más nézőpontból vizsgálhatjuk meg, hogy mennyire igazságos egy ország vagyoni eloszlása.

Az egyenlőtlenség legáltalánosabb mérőszáma a Gini-index, amely azt mutatja meg, hogy a társadalomban mennyire arányosan oszlik meg a jövedelem (tehát például az ország legszegényebb 30 százaléka a jövedelem 30 százalékát kapja-e meg, vagy a legfelső 10 százalék csak a jövedelem 10 százalékát). Minél jobban eltér ez az arány az egyenes arányosságtól, annál nagyobb az egyenlőtlenség.

Ranaldiék most azonban egy másik mutatót vizsgálnak, amely azt méri, hogy mennyivel vagyonosabbak azok, akik tőkejövedelemből élnek, és mennyire azok, akik munkabérből. Arra építették a modelljüket, hogy a klasszikus kapitalizmussal az a legnagyobb probléma, hogy tipikusan a tőkejövedelemből élők kevesebben vannak, de vagyonosak, míg a jellemzően bérből élő munkások alkotják a nagyobb társadalmi réteget, ám ők szegényebbek maradnak.

A liberális kapitalizmusban ezzel szemben (és ez az európai országok nagy részére jellemző) már sokan vannak, akik részben tőkebefektetésekből, részben munkából szerzik a jövedelmüket, bár továbbra is igaz, hogy minél jómódúbb valaki, annál nagyobb arányban támaszkodik inkább a tőkejövedelmére.

A kutatók azt nézték meg 47 ország adatain, hogy hogyan oszlik meg a vagyon a tőkések és a munkások között, illetve mennyire mozog együtt ennek az egyenlőtlen megoszlása a hagyományos jövedelem egyenlőtlenség méréssel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.