2020. december 9., szerda

TÉNYLEG ALIG EMELKEDTEK AZ ÁRAK? - TALÁN SOHASEM ÁLLT ENNYIRE TÁVOL A VALÓSÁGTÓL AZ INFLÁCIÓS MUTATÓ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.12.09.


A KSH legfrissebb adatai szerint nagyot fékezett a drágulás. Valójában azonban mintha senki sem tudná, igazán mekkora lehet az áremelkedés. A fogyasztói szokások járvány miatti módosulását ugyanis nem tükrözi a kosár, az inflációt ráadásul a valóságtól mesterségesen is eltérítették.


Az idén novemberben – tette közzé a KSH – a fogyasztói árak éves növekedési üteme 2,7 százalékra lassult. Az alacsonyabb árdinamikában a statisztikusok szerint a szolgáltatások októberinél kisebb éves áremelkedése, valamint a járműüzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet. Az árak egyébként az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal estek.

Az idén az első 11 hónap alatt fogyasztói árak 3,4, a nyugdíjas háztartások körében pedig 3,9 százalékkal emelkedtek a KSH adatai szerint.

Az adatokat részletesebben áttekintve jól látszik, hogy az élelmiszerek töretlenül drágulnak. Áruk az egy évvel korábbit 6,2 százalékkal haladta meg (havi szinten sincs áresés). Az idényáras élelmiszer (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 14,4, a párizsi és a kolbász 12,6, az étolaj 11,5, a liszt és a cukor 10,4-10,5 százalékkal került többe. A munkahelyi étkezés is majdnem 10 százalékkal drágult az egy évvel korábbihoz képest.

Ahogy azt már nem egyszer megállapítottuk: az alacsonyabb jövedelmű háztartások így egészen biztosan erőteljesebbnek érzik az inflációt. Az ő kosarukba ugyanis nagyobb arányban kerülnek élelmiszerek. Az idén egyébként a járvány miatt változó fogyasztói szokások az egész inflációs számítást tehetik bizonytalanná. A Kopint-Tárki a nyáron úgy becsülte, hogy ezért a tényleges infláció a hivatalosan közzétettet 0,8-1,2 százalékponttal haladhatja meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.