2020. december 8., kedd

TGM: AZ ÚJ ROMÁN KORMÁNYBAN MEGFÉRNEK A FASISZTÁK ÉS AZ RMDSZ

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2020.12.08.


A hétvégi romániai választás nem okoz gyökeres változást az ország jövőjét illetően: a liberális konzervatívok és a konzervatív liberálisok helyet cseréltek, a fasiszták és az erdélyi magyar párt egy kormányba kényszerül, minden a régi – jellemezte a kialakult helyzetet Tamás Gáspár Miklós.


A Magyarországról nézve bizarr koalíció kialakulása mit sem változtat a román politika két legmeghatározóbb pillérén, amit a magyar politika elit talán értelmezni sem képes – változatlanul amerikabarát és oroszellenes marad. Az egyetlen meglepetés talán az a tavaly és ráadásul a külföldi román vendégmunkások közösségéből indult „fasiszta” párt, amely ráadásul járvány- és maszkellenes retorikával váratlanul a román kormányban találta magát – osztotta meg a hétvégi romániai választások tanulságát a Hírklikkel a népszerű publicista.

Prognózisa szerint az egyre riasztóbb életszínvonalbeli különbségeken és a politikusok országos utálatán nem tud változtatni a kialakult kormány, de ez talán nem is szándéka, legfeljebb annyi a pikantériája, hogy a „mindentgyűlölő” ultranacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR, magyarul ARANY) együtt kormányozhat a magyar nemzeti kisebbség pártjával. Arra a felvetésre, hogy mi okozhatta a kiugróan érdektelen, éppen hogy 30 százalékot meghaladó résztvételi arányt, Tamás Gáspár Miklós szerint ezt egyértelműen meghatározta a járványhelyzet, ami miatt el is halaszthattak volna a választást. A lakosság ugyanis nagy mértékben elégedetlen a korlátozásokkal, a lezárásokkal, de a választással akarta Klaus Iohannis megszerezni a többségi kormányzás lehetőségét – nos ez kudarccal végződött, mivel a hozzá közelálló jobbközép Nemzeti Liberális Párt a második helyre szorult. Meglepetésre viszont a Szociáldemokrata Pártot, „ami egy furcsa képződmény”, minden elemzés eltemette és ennek ellenére simán megnyerté a választást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.