2021. január 2., szombat

A FASISZTÁK ISTENI KIVÁLASZTOTTNAK HITTÉK MAGUKAT, ÉS A TÉNYEKET AKARTÁK A VÁGYAIKHOZ IGAZÍTANI

SZAKIRODALOM BLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.01.01.


Logikátlannak tűnhet, hogy valakinek a gondolkodásában az igazság és a valóság két külön dolog, ám Federico Finchelstein szerint ez a magyarázata annak, hogy a magukat felsőbbrendűnek tekintő fasiszta vezetők hazugságnak bélyegezték a nyilvánvaló tényeket, és helyettük a saját elképzeléseiket tartották igaznak, ezért azoknak megfelelően akarták átformálni a világot. Valamiféle isteni kiválasztottnak képzelték magukat, és meg voltak róla győződve, hogy jobban tudják, mit akar a nép, mint maguk az emberek. A szerző szerint ezen alapul a mai populista politikusok gondolkodása is, és ezért mondják a nekik nem tetsző hírekre, hogy “fake news”.

Federico Finchelstein (1975-) argentin történész, a New York-i New School for Social Research előadója. Fő kutatási területe a fasizmus, amellyel kapcsolatban számos cikket publikált olyan neves lapokban, mint a New York Times, Washington Post, Guardian, és sok dél-amerikai újságban is. Eddig összesen hét könyve jelent meg a fasizmusról, populizmusról, háborúról – ebből négy angolul, és a legfrissebb kötete már elérhető magyar nyelven is.

Federico Finchelstein: Fasiszta hazugságok
21. Század Kiadó, 2020
160 oldal, 3290 Ft

A szerző szerint a fasiszták – Hitlertől Mussoliniig – meg voltak győződve saját felsőbbrendűségükről és arról, hogy a vágyaik valamiféle isteni sugallatból erednek, ezért próbálták megvalósítani őket, és lecserélni a tényleges igazságot az általuk kreált, szerintük megfelelő “szent igazságra”. Finchelstein úgy véli, ebben gyökerezik a mai populisták gondolkodása is, és ezért hajtogatják sokszor a teljesen nyilvánvaló, ám nekik nem tetsző dolgokra is, hogy “fake news” és “álhír”...Ű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.