2021. január 27., szerda

AZ ELMÚLT PÁR ÉVBEN NAGY INGATLANMÁGUS LETT VARGA JUDIT

TELEX
Szerzők: BRÜCKNER GERGELY, JOÓB SÁNDOR, ROVÓ ATTILA
2021.01.27.


Sokan ismerik a Káli-medencében Köveskál központját, amit nyaranta szabályosan megszállnak a biciklis, autós és gyalogos turisták. Jóval kevesebben ismerhetik azt a kis utcát, ami a falu központjából vezet fel egy Balatonhenye nevű kis faluba. A zsákfalu egyik zsákutcájában áll Varga Judit igazságügyi miniszter és férje háza.

A Balaton-felvidék jellegzetes stílusában épült régi kőházat ízlésesen hozták rendbe és modernizálták: a padlásteret beépítették, a tetőre napelemeket helyeztek, a rendezett udvarba medencét építettek. Varga Judit vagyonnyilatkozatából tudjuk, hogy a ház alapterülete 195 négyzetméter. A kerítése a környéken jellegzetes terméskőből épült, a falra biztonsági kamerákat szereltek. Jól látható, hogy nemrég aszfaltozták le az utat, amelynek a folytatása a másik irányba Balatonhenye főutcája és lényegében egyetlen nagyobb utcája.

Az épület a Szép Házak magazin 2019-es számában is szerepelt.

„A Káli-medencében egy egykori parasztház romjain hagyományőrző házat valósított meg a fiatal házaspár. A díszített homlokzatú, népies külső belül provence-i és vintage stílusú bútorokkal párosul”

– olvasható a lapban, ahol a belső tereket is megcsodálhatjuk. Szép képek láthatók a ház udvaráról és az impozáns medencéről a házat felújító építész honlapján is. A ház kívülről egyáltalán nem hivalkodó, nem lóg ki a falu hasonló módon felújított régi házai közül. Azt sem mondhatnánk, hogy különleges panorámával rendelkezik: a ház elülső frontján lévő ablakok a kis falusi focipályára és a mögötte lévő mezőre néznek, hátrafelé pedig a domboldalon a szomszéd telek gazdasági épületei látszanak.

Az utcának ezen a szakaszán a házak többsége láthatóan nyaraló, az itt álló hét házból talán csak kettőben laknak helyiek. Ez a helyzet az egész faluban is: a lakosság öregszik, most már csak 130 állandó lakos van, mondja egy utcán álló nő. A múlt héten hárman haltak meg – veti közbe egy férfi, aki épp a házából lép ki...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.