2021. január 4., hétfő

AZ OROSZOK TOVÁBBRA IS SZÁMÍTANAK ORBÁN MEGRENDELÉSÉRE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.01.04.


Orbán Viktor vasárnapi Kossuth rádiós interjúját a Reuters úgy értelmezte, hogy a magyar miniszterelnök szerint jó az orosz oltóanyag, de nincs belőle elég, és gyártókapacitásai is korlátozottak. Ellenben a kínai oltóanyag biztatóbbnak tűnik. Az orosz Interfax hírügynökség szerint a magyar kormány nem zárkózott el az orosz oltóanyag-vásárlásoktól, ezért a Reuters beszámolója Fake news
.

Orosz források szerint Orbánék nem mondták vissza a koronavírus elleni orosz vakcina megrendelését, ezért a Reuters ellenkező értelmű tudósítása fake news.

Számos újság vette át a hírügynökség tudósítását Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Kossuth rádiós interjújáról, többek között a Moscow Times és a brit Medical Express – utóbbi havi 5 millió kutató, tudós lapja is az orvostudomány iránti egyéb érdeklődőkön kívül. Az írás az Orbán-interjúból az orosz vakcinára vonatkozó részt emelte ki, amely a kormányfő szerint jó oltóanyag, de nincs belőle elég, és gyártókapacitásai is korlátozottak. Ellenben a kínai oltóanyag biztatóbbnak tűnik, és nagy tételben, hamarabb hozzáférhető lesz. A lap szerint nem csak az orosz, de még a nyugati szakértők is kétkedve fogadják az orosz vakcinát, míg elemzők azt mondják, a Szputnyik V oltóanyag megint csak a geopolitikai nyomásgyakorlás eszköze a térségre.

Az oltóanyagok elosztása miatti lassúság vádját is Brüsszel fejéhez vágta a kormányfő, ellenben a cikk kritikusan megjegyzi, hogy a Pfizer-BioNTech nemzetközi disztribúciója során Orbánék nem várták meg az előre egyeztetett időpontban történő uniós oltáskampányt, azt mellőzve, 24 órával hamarabb elkezdték oltani az embereket.

Orosz lap szerint a Reuters cikke fake news


Az orosz Interfax hírügynökség is beszámolt arról, hogy gyártókapacitás híján Orbán Viktor nem számol az orosz vakcinával. Inkább a kínaival és a nyugati oltóanyagokkal. S idézi az interjúból azt a részt is, amelyben Orbán Brüsszelt bírálja – a britek vagy a kanadaiak ellenpéldáját felhozva, ahol hamarabb kezdték beoltani az embereket, ezért szerinte Magyarországnak is két lábon kell állnia. Az orosz vakcináról megtudjuk, hogy regisztrációja után is még kísérleti fázisban van, a 40 ezer önkéntesnek egyelőre a felét oltották be, ellenben több mint 50 országból érkezett igény a Szputnyik V-re, a rendelések számát 1,2 milliárdban jelölték meg. A Közvetlen Befektetések Orosz Alapítványa (Российский фонд прямых инвестиций – РФПИ) december 31-i közleményében úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány nem zárkózott el az orosz oltóanyag-vásárlásoktól. A cikk végül sajnálattal jegyzi meg, hogy a Reuters legfrissebb budapesti tudósítása – miszerint a kormány elállt volna a rendelésektől - emiatt a fake news kategóriájába tartozik.

Nem került le a napirendről Orbán ukrán látogatása

A Европейская правда (Európai igazság) hasábjain azt olvashattuk, hogy az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba, örömmel jelentette be: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az utóbbi hetek incidensei ellenére hajlandó tárgyalni ukrán kollégájával, sőt Orbán Viktor ukrajnai látogatása sem került le a napirendről. Itt arra az incidensre utal az írás, amely során az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) fegyveres razziát, illetve házkutatást tartott számos kárpátaljai magyar intézményben szeparatizmus gyanúja miatt. Szijjártó emiatt – írja a Европейская правда, a NATO-hoz és az EBESZ-hez fordult, s az EBESZ visszautasította a kérést, hogy ez ügyben kezdjen vizsgálatot.

A török hatóságok Magyarországon is keresik Gülen híveit

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan Magyarországon tevékenykedő bírálóiról is gyűjtenek adatokat, derül ki egy török ellenzéki portál, a Nordic Monitor cikkéből, amely végigszaladt a nemzetközi sajtón, legutóbb az Arab News számolt be róla. A török külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu utasította többek közt hazája magyarországi követségét, hogy gyűjtsenek információkat azokról, akik az Egyesült Államokba emigrált Fethullah Gülen hívei vagy vele kapcsolatban állhattak. A mostani török rezsim ellenfeleként számon tartott muszlim hitszónokot vádolta meg Erdogan az ellene kirobbantott 2016-os katonai puccs megszervezésével.

A Nordic Monitor szerint a vádak alaptalanok, mi több kitaláltak. A Gülen-hívek elleni nyomozás egyébként az összes török nagykövetségnek kiadott utasítás, Kanadától kezdve számos országban folytattak boszorkányüldözést, és helyeztek emiatt vád alá ártatlanokat – írja az ellenzéki lap.

Magyarország és Izrael viszonya kifejezetten jó

Yavoc Hadas-Handelsman Budapesten akkreditált izraeli nagykövet dicséri Orbán Viktort és kormányát, a két ország kapcsolatát pedig határozottan jónak nevezte – írta a The Jerusalem Post. A nagykövet egy másik médiumban, a DW-ben megjelent interjúban ugyanakkor elítéli a magyarországi antiszemita incidenseket, s itt az egyik antiszemitizmussal megvádolható személy, Bayer Zsolt, állami kitüntetését, a publicista lovagkeresztjét említette meg. A kormányt eközben szerinte azért illeti dicséret, mert támogatja a zsinagógák renoválását, a zsidó intézmények újraélesztését, a zsidó temetők felújítását. A cikk azonban emlékeztet, hogy a nacionalista és migránsellenes Orbánt gyakran bírálják azért, mert túl elnéző a szélsőjobb antiszemitizmusával szemben. Ugyanakkor a nagykövet megjegyezte, hogy számos felmérés szerint a magyar zsidók nagyobb biztonságban érezhetik magukat Magyarországon, mint számos helyen Európában.

A legidősebb olimpiai bajnok

Az Inside the Games nemzetközi sport portál pedig a tornászbajnok Keleti Ágnest – aki zsidó lévén 57-ben Izraelbe emigrált, de pár éve visszatért Budapestre – méltatja, mivelhogy január 9-én lesz 100 éves, és ezzel elnyeri a világ legidősebb olimpiai bajnokának kijáró címet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.