2021. január 23., szombat

ELZÁRTÁK A KÜLVILÁGTÓL A NYUGDÍJAS TRUMPOT

MAGYAR HANG PLUSZ
Szerző: GURZÓ ÁKOS
2021.01.23.


Gurzó Ákos jelenti Palm Beach-ről


Elzárták a külvilágtól a nyugdíjas Trumpot: floridai birtokán és környékén minden eddiginél komolyabb biztonsági intézkedéseket vezettek be, miután az exelnök szerdán elhagyva a Fehér Házat Mar-a-Lagóba költözött. A lezárásokkal elvágták egymástól Palm Beach városának északi és déli részét és a nyilvánosság számára elérhetetlenné tettek több száz méternyi főutat és tengerpartot. A befolyásos milliárdos szomszédoknál már betelt a pohár: egy részük kiközösítené a volt elnököt és megakadályozná, hogy Palm Beach-en lakjon.

Igencsak meglepődtem, amikor megláttam a barikádokat és a terelést jelző nyilakat útban Mar-a-Lago felé csütörtökön. Két hete jártam erre legutóbb, akkor nemhogy az főút nem volt lezárva, de még a kapuja is tárva-nyitva volt a floridai Palm Beach városában található magánklubnak. Két hét alatt azonban sokat fordult a világ: január 6-án még a Fehér Ház előtt felállított színpadon hergelte híveit Donald Trump, hogy menjenek a Capitoliumhoz. A felhívást rengetegen elfogadták, sokan pedig túl is teljesítették az elnök legvadabb reményeit: halálos ostrommal betörtek a törvényhozás épületébe.

A csatából azonban az amerikai demokrácia került ki győztesen, a demokratikus intézmények működtek, alkotmányos válság helyett minden a terveknek és a törvényeknek megfelelően történt, így szerdán beiktatták hivatalába az új elnököt, Joe Bident. Az egyes várakozásokkal ellentétben Trump pedig békésen elhagyta a Fehér Házat és még azelőtt elrepült Palm Beach-re, mielőtt a beiktatási ünnepségek elkezdődtek volna Washingtonban.

A jelek szerint azonban amennyire örültek a fővárosban a távozásának, annyira átkozzák Palm Beach-en az érkezését. Mar-a-Lago környékét ugyanis teljesen lezárták: elérhetetlenné tettek több száz méter főutat és ugyanennyi tengerpartot. Ezzel ketté vágták Palm Beach városát: csak jókora kerülővel lehet eljutni az északi oldalról a délire. Szinte csak az ott élők mehetnek át a barikádon, de nekik is biztonsági ellenőrzésen kell átesniük. A védelem első szakaszát a megyei seriff emberei jelentik, a munka nagy részét azonban a titkosszolgálat végzi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.