2021. január 12., kedd

EURÓPA KÉSZÜLJ: ORBÁN ELIGAZÍTOTTA EMBEREIT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.01.12.


Eligazítást tartott Orbán Viktor a Fidesz EP-képviselőinek, a Karmelita Kolostorban. Nem tudom, hogy van-e pontos szabályzat, törvény ma arra, ami különválasztja a pártpolitikát és a kormányzati tevékenységet, de ha nincs is, abban egészen biztos vagyok, hogy ezt a megbeszélést a Fidesz-székházban kellett volna tartani. Hogy miért, az elég egyértelmű: Orbán nem miniszterelnöki minőségében, hanem pártvezérként osztotta ki a feladatokat a Fidesz küldötteinek.


Ha jól láttam egyébként, a csapatot Deutsch Tamás vezette fel őexelenciája elé, vagyis – bár D.T. minden európai tisztségétől megfosztatott – ő maradt a Fidesz-csoport vezetője. Ez azonban tényleg a kormánypárt ügye, mint ahogy az is, hogy kire bíz egy ilyen feladatot Orbán Viktor. Bizonyára megvan a jó oka arra, hogy Deutschnak adta, adatta ezt a funkciót; az olvasó fantáziájára bízom, hogy ezt megfejtse.

A lényeg azonban nem is ez. Sokkal inkább az, hogy miért volt szükség erre a találkozóra? A szűkszavú tudósítások szerint a képviselők előtt álló időszak elemzését kaphatták meg a meghívottak, de erősen valószínűsíthető, hogy Orbán azt magyarázta el nekik: miről, miként kell nyilatkozni a jövőben, hogyan képviseljék a magyar álláspontot a várható vitákban. A miniszterelnök-pártelnök – ismétlem: a tudósítások szerint – a koronavírus okozta gazdasági válságról, a vakcina-beszerzés nehézségeiről, a Brexit következményeiről és a bevándorlás brüsszeli ösztönzéséről (is) beszélt. Vagyis, ha jól olvasunk a sorok között, egyfajta itinert kaptak a brüsszeliek ahhoz, hogy miként kell magyarázni a kialakult helyzetet, melyek azok a komponensek, amelyek miatt nehéz lesz a válságból való kilábalás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.