2021. január 11., hétfő

HAZUGSÁGRA ÉPÍTETT POLITIZÁLÁS - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁSZKY JUDIT
2021.01.11.


Donald Trump és Orbán Viktor hazugságai a Capitolium ostroma kapcsán kerültek a hírek élére. Magyarországgal többen is példálóztak már a demokrácia eróziójával kapcsolatban.


A népszerű amerikai külpolitikai elemzőnek, Fareed Zakariának, a CNN műsorvezetőjének, a Washington Post kolumnistájának a Capitolium szerdai ostroma és ebben Trump elnök felelősségének megállapítása kapcsán Orbán Viktor is az eszébe jutott. Arról beszélt, hogy egy évvel ezelőtt a progresszív politikai elit arra figyelmeztetett, hogy Trump sajátos, a demokráciát folytonosan fenyegető intézkedései már előrevetítették az autoriter Amerika képét. Most ez látszik beteljesedni. Trump is a média elleni támadással kezdte építeni a maga rendszerét. Folytatódott a normák, az íratlan szabályok felrúgásával, s tetőződik be a törvények semmibevételével, s mindez azért, hogy hatalmát mindenáron megtarthassa Trump. Majd a világ legismertebb autokrata vezetőit sorolta fel Trump elődjeiként: A demokrácia eróziója a világ más országaiban – Magyarországtól kezdve Törökországon át Indiáig –a rendszer törvényeinek átírásával vezetett az autokráciához. S kétszer is láthattuk a CNN GSP műsorában Orbán Viktor portréját.

S hogy mennyire nem egyedi jelenség Magyarországgal példálózni, azt Obama elnök is megerősítette. A négy héttel ezelőtt Trevor Noah Daily Showja számára – amit ezúttal a hvg vett észre - készült interjúban a 44. elnök arra figyelmeztetett, hogy Trump választási bukásával az általa épített rendszer sajnos nem ér véget. Erre jó példa a Fülöp-szigetek és például Magyarország.

A hazugság művészete


Trump könyvére, A Business művészete címűre hajazva a New York Times a Hazugság művészete címmel a Capitolium ostroma utáni helyzetet értékelve megállapítja, minél nagyobb a hazugság, Trumpnak annál jobban bejött. A hazugság persze a világ egyre több országában a politika hajtóereje lett. Andrew Higgins visszamegy 1944-be, amikor a sztálini diktatúra Moszkvájában George Kennan, mint követségi tanácsadó azt üzente haza Washingtonba, hogy a hazugsággal fenntartott okkult hatalmak vezetői az emberi természet fura és nyugtalanító jellemvonásaira derítenek fény. Bizonyos emberek számára mindegy, hogy mennyire hamis egy adott állítás, ha hisznek benne, akkor igazságként élik meg a hazugságot. A hazugságra épített politizálás példájaként Magyarországot említi meg első helyen a szerző, majd Lengyelországot, Törökországot és a Fülöp-szigeteket sorolja mellé. Ez történt Amerikában is most, amikor egyre többen hitték el Trumpnak, hogy nem Biden győzött az elnökválasztáson. De még Szlovénia – ahonnan Melania Trump származik – kormányfője is elhitte ezt a hazugságot az amerikai elnöknek. Orbánról azt állítja, hogy például nem csak számokkal játszik, s játssza ki vele az embereket, hanem olyan hazugságokat terjeszt, amelyekkel a valóságot alakítja át a maga szájíze szerint. Példa erre a Soros Györggyel való riogatás, hisz Orbán szerint ő ássa alá hazánk szuverenitását legfőképp azzal, hogy szerinte migránsok betelepítésével akarja lecserélni hazánk lakosságát, és elpusztítani hagyományos nemzeti értékeinket. Oroszországban is az történik, hogy gyakorlatilag Putyin mondja meg, mi az igaz, és mi a hamis, ahogy tette ezt annak idején Sztálin. A média kontroll alá vétele is ennek a szindrómának ékes jele. Nincs más valóság, csak az, amit a kormányfő látni akar.

A filmipar a járvány ideje alatt is zavartalanul üzemel


Hamarosan Budapestre jön forgatni a Liongates a Borderlands című filmmel, amely egyébként már 2015-ben tervbe volt véve – olvasható a brit Eurogamer honlapon. A főszerepeket Kate Blanchett és Kevin Hart játssza. A Csernobil forgatókönyvét is író Craig Mezin és Eli Roth rendezésében készülő film a forgatás közben persze bőven okozhat még meglepetést, hisz a Covid-19 mindenkit óvatosságra int. Ám a The Hollywood Reporter lapban hazánkról megjelent cikk szerint aggodalomra semmi ok. Adam Goodman, a MidAtlantic Films magyar produkciós vállalat tulajdonosa számolt be arról, hogy a magyar stúdiók – úgymond - Covid-biztosak. Az erről szóló cikk címe is nagyon beszédes: Miért nem tudta megállítani a Covid a magyar filmgyártás robbanásszerű fejlődését. A márciusi leállást követően ugyanis hamar átálltak a biztos üzemmódra, így a nyár elejétől újra fogadják a nemzetközi forgatócsoportokat – erről Káel Csaba filmügyi kormánybiztos is nyilatkozott a Hollywood Reporternek. A magyar kormány ugyanis kivételezett az amerikai filmgyártókkal, speciális protokollt bevezetve megkönnyítette, hogy a forgatócsoportok a járvány dacára hazánkba utazhassanak. A nehézségek ellenére is 20 filmet tudtak legyártani 2020-ban. A Korda stúdióban többek között a Halo-t folytatták, a német Netflixnek a Terra Vision filmjét, A legjobb barátom Anna Frank, Nicolas Cadge-dzsel egy meta-komédiát, az Unbearable Weight of Massive Talent filmet. Adam Goodman a forgatások közül szólt a Paramount TV Jack Ryan-sorozatának harmadik évadáról és egy Marvel-filmről is. Nyárig teljesen be vannak táblázva, s abban bízik, hogy ez lesz az utolsó olyan időszak, amelyet még a Covid-19 protokoll szerint kell végigcsinálniuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.