2021. január 9., szombat

JÓ LENNE, HA A PEDAGÓGUSOK VÉGRE A SARKUKRA ÁLLNÁNAK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.01.09.


A legnagyobb pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete szerint észszerű lépés volt február 1-jéig meghosszabbítani az online oktatást a középiskolákban. Csakhogy ahhoz, hogy az – az oktatás minden szintjén – valóban hatékony is legyen, sürgősen meg kell változtatni a pedagógusképzést, és hatékonnyá kell tenni a pedagógus-továbbképzéseket is. Csak így lehet ugyanis elsajátítani azt a teljesen új kultúrát, amely ehhez szükséges. De a változáshoz a kormányzati oktatási elvárásoknak és irányelveknek is változniuk kell. A több autonómia és a pedagógusokkal szembeni bizalom is sokat segítene. Minderről Gosztonyi Gáborral, a PSZ alelnökével beszélgettünk.


Mennyire elégedett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azzal, hogy a középiskolákban február elsejéig továbbra is marad az online oktatás?

– Ez észszerű döntés. Azonban a PSZ továbbra is követeli, hogy azokban az intézményekben, ahol jelenléti oktatás-nevelés folyik, adják meg a vezetőnek azt a jogosultságot – amennyiben megjelenik az intézményben a vírus –, hogy saját hatáskörben eldönthesse, hány személyt és kiket küld karanténba, rendkívüli szünetet rendel el, esetleg egy vagy két hétre teszi át online térbe az oktatást. Az a hivatalos út, amelyet most be kell járni, több napot vesz igénybe, addig a vírus szabadon „pusztít” az intézményben. A PSZ azonban továbbra is úgy gondolja, hogy azokat az óvodákat és általános iskolákat, ahol nincs jelen a vírus, nem kell bezárni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.