2021. január 17., vasárnap

KARSAI LÁSZLÓ: BORZALOM, AMIT A TÖRTÉNELEMMEL MŰVELNEK

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.01.17.


A történész felháborítónak tartja azokat a történelmi párhuzamokat, amelyeket a fideszes körök az utóbbi időben alkalmaznak. Karsai László szerint gyakran ostoba, nívótlan és aljas állítások hangzanak el, vagy látnak napvilágot. Tény, hogy vannak még vevők a primitív antikommunizmusra, az alig kódolt antiszemitizmusra, valamint az irredenta nézetekre, de a politikusok sokszor csak saját tudatlanságukról állítanak ki bizonyítványt, amikor a történelmet idézik. Deutsch Tamás, Demeter Szilárd és Hoppál Péter kijelentéseinek következményeiről beszélgettünk a professzorral.


Az utóbbi időben sok politikus történelmi párhuzamokkal igyekszik igazolni saját igazát, vagy egyszerűen ezekkel érvelnek. De mi a véleménye minderről a történésznek?

Nagyon rossz. A történészek, de a normálisan gondolkodó emberek többsége is elveti, amikor a történelmi eseményeket az aktuálpolitikához használják példatárnak, vagy éppen azokkal párhuzamot vonva, akarnak értelmezni folyamatokat. Ezzel ugyanis csak azt érik el, hogy a történelem elveszti lényegét és értelmét. Pontosan arra kellene törekedni, hogy megértsük, mi és miért történt a közelebbi és a régebbi múltban. Amit azonban napjainkban megfigyelhetünk, az éppen ennek árt, hiszen más megvilágításba próbálja helyezni az eseményeket. A magyar politikusok a jelek szerint még nem jöttek rá, hogy ez mennyire káros. Pedig példa lehetne számukra az, ami Romániában történt. Ott a hetvenes években – az akkori mindenható vezető, Nicolae Ceausescu intencióinak megfelelően – virágkorát élte a népük eredetéről szóló, úgynevezett dákóromán elmélet. Ám a rendszerváltás után már egyre kevésbé foglalkoztak ezzel a mítosszal. Nyilvánvalóan belátták, hogy normális nemzettudatot nem lehet rá alapozni. Magyarországon még nem tartunk itt. A politikusok a pozsonyi csatából, valamint a honfoglalás körüli eseményekből is megpróbálnak sikertörténetet faragni. De persze foglalkoznak későbbi korokkal is, mindennel, amit a maguk számára kedvezőnek vélnek. Mindez a történész szemével ostoba és értelmetlen – de egyelőre nem úgy látszik, mintha abba akarnák hagyni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.