2021. január 11., hétfő

MÉG HOGY MAKOVECZNEK NINCS TEMPLOMA BUDAPESTEN?

444.HU
Szerző: MIKLÓSI GÁBOR
2021.01.11.


"Azt már kevesebben tudják Makovecz Imréről, hogy egészen máig éppen szülővárosában, ott, ahol, élt, alkotott és meghalt, nem áll egyetlen, általa megálmodott középület sem".


Az idézet a Hír TV január 1-műsorában hangzott el, és a legfontosabb érv volt amellett, hogy miért kellene megépíteni a Kossuth díjas építész utolsó, legfontosabbnak nevezett tervét. A templomról szóló szerdai cikkünkben szó volt arról, hogy a helyére más épült, nincs rá pénz (több tízmilliárdba kerülne), és eddig még nem támogatta sem az egyház, sem a kormány.

Az olvasók jelezték, hogy az alapállítás sem igaz: Makovecznek nagyon is áll, és nem hogy középülete, de kifejezetten temploma Budapesten.


És nem egy, hanem kettő.Igaz, még nincsenek kész. Az egyik Pesterzsébeten épül, és tavaly nyáron majdnem leégett. A terv 2011-ben készült, a templomot 2018-ban kezdték építeni. Az építész szellemi hagyatékát gondozó Makovecz Alapítvány honlapja azonban nem tekinti teljes értékű Makovecz-műnek, mert az - akkor már súlyos beteg - építész eltért a "tervezési programtól", így a terveket tanítványa, Dósa-Papp Tamás fejezte be, "aki nagy alázattal olyan terveket készített, amely méltó a Mesteréhez" A templom megépítését a kormány 640 millió forinttal támogatta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.