2021. január 28., csütörtök

MEGBILLENT A FIDESZ NÉPSZERŰSÉGE ÉS ORBÁN VIKTOR HITELESSÉGE

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2021.01.28.


A Szociális Demokráciáért Intézet január 20-21-én 10 ezer fős országos reprezentatív mintán végzett közvélemény-kutatása szerint a Fidesz utat tévesztett.


A decemberi politikai közvélemény-kutatások döntő többsége már rögzítette, hogy mintegy másfél évvel a következő országgyűlési választások előtt, a Fidesz-KDNP elvesztette vezető helyét az MSZP, Párbeszéd, DK, Jobbik, Momentum, LMP alkotta demokratikus ellenzéki szövetséggel szemben. A kutatások már hibahatáron belüli ellenzéki vezetést mértek a legtöbb esetben, leszámítva természetesen a kormánypártokhoz közelállónak tartott kutatóintézeteket.

A Szociális Demokráciáért Intézet mostani kutatása már a hibahatárt jóval meghaladó nagyságú támogatottságot mért az ellenzéki lista esetében az összes szavazó körében. Az önálló pártpreferenciák esetében pedig a hat ellenzéki párt összesített támogatottsága mintegy 15 százalékkal haladja meg a Fidesz-KDNP támogatottságát.

A kutatás eredményének valószínűségét egy olyan adat erősíti meg, amilyen Orbán Viktor eddigi miniszterelnöki ciklusai alatt nem fordult elő. A választók 63 százaléka szerint a miniszterelnök nem veszi figyelembe „a zemberek” véleményét. Úgy tűnik, hogy a kormánypárti botrányok (Borkai-, Szájer-ügy, Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselők elleni vádemelések), a Covid19 járvány elleni gazdaságvédelmi intézkedések alig-alig érezhető hatása, az azt kísérő korrupciós gyanú, az uniós vétó körüli hercehurca megtépázták a miniszterelnök nimbuszát. A járvány egészségügyi kezelése, az oltások körüli szerencsétlenkedés nem csak a kormánypárt támogatottságát csökkentették, hanem az abba „beleálló” Orbán Viktor hitelét is kikezdték. Nem lehet véletlen, hogy a kormányhoz közelálló kutatóintézet utoljára 2020. júliusában publikált a miniszterelnök népszerűségére vonatkozó adatot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.