2021. január 8., péntek

MI JÖN A TRUMP-ELNÖKSÉG LEGMÉLYEBB PONTJA UTÁN?

TELEX
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2021.01.07.


Az amerikai demokrácia halálának kezdete vagy sima showműsor? Hogyan akarja megbékíteni a lázongó jobboldalt Joe Biden? Hátat fordít-e a Republikánus Párt a trumpizmusnak, vagy inkább szakadnak? És hol volt a rendőrség? Az amerikai kongresszus szerdai ostroma megannyi kérdést vetett fel, és az első válaszok nem feltétlenül biztatóak.


Bár Donald Trump amerikai elnök tevékenységével kapcsolatban az utóbbi négy évben elég sokszor elhangzott a példátlan szó, a szerdai washingtoni eseményeket nehéz máshogy leírni.

Trump két hónapja azt hangoztatta, hogy az ellenzék elcsalta a vereségével zárult tavaly novemberi elnökválasztást, dacára annak, hogy erre semmilyen kézzelfogható bizonyítékot nem tudott bemutatni, az ügyvédjei által indított perek rendre elbuktak, és az összes tagállam, valamint több, személyesen Trump által kinevezett bíró is egyhangúlag megerősítette a választási eredményt.

Az elnök az utóbbi napokban arra buzdította párttársait, hogy szabotálják el a választási eredmények kongresszusi szentesítését, sőt tagállami republikánus funkcionáriusokat győzködött arról, hogy „találjanak” neki szavazatokat. (Az Egyesült Államokban először a tagállamok hirdetnek állami eredményt; ezt követően a tagállamok küldötteiből álló úgynevezett elektori kollégium hivatalosan is szavaz az elnök személyéről; végül a szövetségi törvényhozás szentesíti az elektori kollégium döntését.)

Ettől a Republikánus Párt szenátorainak többsége, valamint Mike Pence alelnök is elzárkózott, ezért Donald Trump tüntetni hívta híveit Washingtonba, és a kongresszus szerdai ülése előtt nem sokkal beszédet tartott nekik, amelyben azt mondta, soha nem fog vereséget hirdetni, majd arról beszélt a tömegnek, hogy elvezeti őket a kongresszus épületéhez, ahol rábírják a republikánusokat a választási eredmények elkaszálására. Bár Trump állításával ellentétben inkább visszament a Fehér Házba, a tömeg megindult a kongresszus felé, és a feltűnően felkészületlen őrség heveny ellenállása mellett betört az épületbe.

A törvényhozókat evakuálták, vagy képviselőházi ülésteremben barikádozták el, miközben az Egyesült Államok kongresszusát trumpista és konföderácis zászlókat és fasiszta jelképeket lengető zavargók dúlták fel, köztük sámánjelmezes és „auschwitzi tábor” feliratú pulóvert viselő szélsőjobboldaliak, ismert neonáci figurák is szabadon randalíroztak a szenátusi ülésteremben és a képviselői irodákban. Egy nőtt lelőttek a rendőrök az épületben, rajta kívül három másik ember vesztette életét még a szerdai zavargások ideje alatt, ám azt egyelőre nem közölték, hogy a másik három ember milyen „egészségügyi probléma” miatt halt meg a Capitoliumon kívül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.