2021. január 24., vasárnap

MI A ZSIDÓGYŰLÖLET OKA, BŰNBAKELMÉLET VAGY SZIMPLA IRIGYSÉG?

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RUTAI LILI
2021.01.21.


Dennis Prager és Joseph Telushkin 1983 után 2020-ban újra kiadott könyve az antiszemitizmus okait kutatva rámutat a történelmi vonatkozásaira és a veszélyekre, amiket a társadalomra jelenthet.


A King’s College felmérése szerint Angliában a zsidók 44 százaléka tart az antiszemitizmustól, ezért nem visel a vallására utaló jeleket. Az országban több, mint 1800 antiszemita incidens történt 2019-ben. Majdnem eléri ezt a számot Németország is, ahol a 2018-as adatok szerint 1799 eset történt. Az ADL Global100 felmérése szerint világszerte az emberek több, mint negyede ad igazat egy kérdőívben felsorolt antiszemita állításoknak. Ez a kutatás szerint a Közel-Keleten illetve Észak-Afrikában (74%) a legmagasabb az antiszemiták aránya. Kelet-Európa is magas arányt mutat: itt az emberek harmada reagált pozitívan az antiszemita kijelentésekre.

„Az antiszemitizmus globális és már-már döbbenetes méretű fellángolását értelmezni kell” -írják az előszóban a Miért a Zsidók? című könyv szerzői, Dennis Prager és Joseph Telushkin. A világot a zsidóság szempontjából három részre osztják: országokra, ahol gyűlölik a zsidókat, országokra, ahol nem vesznek tudomást a gyűlöletről, és az Egyesült Államokra – ahol szerintük az antiszemitizmus nem jelent nagy veszélyt a zsidó és cionista lakosságra.

Dennis Prager – Joseph Telushkin: Miért a zsidók? – Az antiszemitizmusnak, mint az emberi gonoszság legjellemzőbb tünetének az okai
2020, Minerva Kiadó
360 oldal, 3610 Ft


„Az antiszemiták a zsidókkal kezdik, de soha nem fejezik be velük.” – intik azokat, akik elbagatellizálják az antiszemitizmus létezését. A szerzők rámutatnak arra, hogy a zsidók pusztítása előbb-utóbb az egész társadalomra veszélyt jelenthet. Egy hasonlat szerint a zsidó népesség a veszélyt jelző bányamadár szerepét tölti be a társadalomban, aminek halála figyelmezteti a bányászokat az oxigén hiányára. Az erősen elfogult könyv szerint az antiszemitizmus forrása az Európában élő harmincmillió muszlim – és az egész emberiségre leselkedő veszélyt az öngyilkos robbantók jelentik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.