2021. január 15., péntek

NAGYON SZÍNVONALAS, DE KEZD KÍNOS LENNI, HOGY ODA TARTOZTAM: A KORMÁNYKÖZELI ELITKÉPZŐ BELÜLRŐL

TELEX
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2021.01.15.


500 milliárdos vagyont, annyi pénzt kapott a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozásra, amennyit a teljes felsőoktatásra költ egy évben a magyar állam. Magas színvonal, professzionális képzés, de a politika egyre erősebben jelen van az intézményben, ami hamarosan 10 ezer diákot fog képezni szerte az országban és a határokon túl. Volt és jelenlegi diákok segítségével mutatjuk meg, milyen belülről a kormányközeli elitképző.


Egy nappal a 2020-as év vége előtt a révfülöpi kikötő hajótulajdonosai levelet kaptak a Mathias Corvinus Collegiumtól. A tehetségképző intézmény arról tájékoztatta őket, hogy sürgősen szállíttassák el a vitorlásaikat, mert a területnek már ők a tulajdonosai, a szerződéseket pedig nem hosszabbítják meg. A közlés hirtelensége, illetve a vitorlázás és a tehetséggondozás elsőre kissé homályos kapcsolata felzúdulást keltett a hajósok között, bár a hírekből már tudhatták, hogy a révfülöpi kikötőt a volt tervhivatali üdülőkkel, egy tízhektáros telekkel, kiskastéllyal együtt megkapta az államtól a sajtóban gyakran csak Fidesz-közeli elitképzőnek titulált intézmény.

Ez csak egy a gyorsan bővülő ingatlanportfólióból és abból a hatalmas vagyonjuttatásból, ami az elmúlt hónapokban szerencséltette az MCC-t. A révfülöpi telkek mellett megkapták a pécsi volt tiszti kaszinó épületét, Zalaegerszegen a régi városházát, Szombathelyen és Szekszárdon is jó adottságú, de rossz állapotban lévő ingatlanokat. Szintén a tulajdonukba került a Munkásőrség idáig is általuk használt hajdani gellérthegyi székháza. Ennek a helyén most új, tájba illeszkedő tehetséggondozási központot építenek, mellette a Balassi Intézet épületéből lesz a kollégium – a kormány ezt nemzetgazdasági szempontból kiemelt közérdekű beruházássá nyilvánította. Mindezt törvényváltoztatással kapták, de máshol is vásárolnak, Miskolcon éppen a napokban írják alá a régóta üresen álló Avas Szálló épületének adásvételi szerződését...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.