2021. január 24., vasárnap

ORBÁN ÚJABB KILENCVEN NAP KORLÁTLAN HATALMAT AKAR

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.01.24.


Komoly mozgolódás van az étterem-tulajdonosok körében, hogy miközben a kormány a legtöbbjüknek semmilyen segítséget nem nyújtott, lassan egy éve vegetálnak, az látszik, hogy a helyzet semmit nem fog változni. A miniszterelnök arról beszél, hogy majd akkor lehet a szigorú korlátozásokon változtatni, ha tömegessé válik az oltás. Most könnyen mond ilyeneket Orbán; a felelősséget Brüsszelre hárítja. Úgy viselkedik, mintha a kormány mindent helyesen és jól megoldott volna, csak az a mindenre alkalmatlan unió rontotta el a biztatóan alakuló helyzetet. Már meg is volt fogva itt, Magyarországon, a járvány második hulláma, talán már vissza is térhettünk volna a normális élethez, de vakcina hiányában ezt nem lehet megtenni.


Egy pillanatra – de csak egy pillanatra – fogadjuk el ezt az érvelést, és nézzük magát a tényt. Európában még sehol nem engedik meg maguknak az egyes országok vezetői, hogy jelentősen lazítsanak, sőt, inkább a szigorítások felé hajlanak. És azért nem, mert hiába kezdődött el az oltások beadása, korántsem alakult még ki olyan helyzet, amely a nyitottabb élet felé engedne bárkit is. Ha tehát a magyar kormány nem az örökös kampányolásra, ellenség-gyártásra használna ki mindent, még a nem létező helyzeteket is, akkor sem szabadna enyhíteni. A megoldás nem ez, sokkal inkább az lenne, ha azt tenné a kabinet, amit más kormányok is tesznek: segítené a bajba jutott embereket. Nem pusztán szóban, a számokkal bűvészkedve, és főként nem a saját köreihez tartozókat, hanem azokat, akik szinte – vagy nem is szinte – teljesen ellehetetlenültek a csaknem egy év kiszolgáltatottsága alatt. Szóval, lazítani nem lenne tanácsos, miközben értjük és fel is fogjuk, hogy egyre többen akarnának szembemenni a veszélyhelyzetben hozott intézkedésekkel. Nyilván nem lesz majd tömeges demonstráció, ráadásul a kabinet – a rendőrség képében – igyekszik gyors és drákói intézkedésekkel elejét venni a „mozgalomnak”.

Tudomásul kell tehát vennünk – bármily kellemetlen is –, hogy február 1-jétől nem lesz könnyebb az életünk, és ha a felelősök nem mutogatnának Brüsszelre, akkor sem lehetne. Van azonban Orbán Viktor rádió-nyilatkozatának egy másik eleme, amely eddig kevés figyelmet kapott. A kormányfő ugyanis szólt a rendeleti kormányzásról is. Azt mondta, hogy a február 11-én lejáró mandátumukat ők maguk fogják két héttel meghosszabbítani, mert erre a jogszabályok lehetőséget adnak, két héttel később pedig már az újra működő parlament fogja megadni a rendkívüli felhatalmazást. A kijelentés – ha jól emlékszem – nem tartalmazott semmi kérdőjeles mondatot, nem hangzott feltételes módban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.