2021. január 22., péntek

ORBÁNHOZ ÉS KÖREIHEZ KÖTHETŐ AZ EGYETEMI ALAPÍTVÁNYI KURATÓRIUMI TAGOK KÉTHARMADA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.01.21.


9 alapítvány 45 kuratóriumi tagsági helye kínált újabb alkalmat Orbánnak arra, hogy saját embereit ültesse a felsőoktatás irányait akár évtizedekre megszabó testületekbe – nem is voltak szemérmesek. A 45 helynek közel a kétharmadát kimutathatóan ilyen emberekkel töltötték fel. 6 jelenlegi vagy korábbi Orbán-miniszter; 2 államtitkár, 4, a Matolcsy-féle MNB-hez kötődő személy; 5 fideszes polgármester/polgármester-helyettes/országgyűlési képviselő; legalább 3, Orbánhoz/köreihez köthető üzletember; 3 MOL-os; 1-1 Áder- és Matolcsy-rokon, illetve egyházi méltóság – ők a kurtóriumi elnökök és tagok. S akkor még nem vettük számba a „csak” látványosan dörgölőzőket. Elvétve sem találni olyan alapítványt, amelynek egy-két-három tagja ne kötődne ezer (esetenként akár rokoni) szállal a mai magyar hatalomhoz.


Ezidáig 9 magyarországi egyetemi alapítványt hoztak létre a Fidesz által kifundált felsőoktatási „modellváltás” keretében – az első az átalakításra ítéltek sorában a budapesti Corvinus Egyetem volt még 2019-ben, majd tavaly további hét követte, s az idén február 1-jétől csatlakozik melléjük az eddigi utolsó, a kilencedik. Ám már most látszik, hogy itt nem állnak meg: a Magyarnarancs.hu január 7-én írta meg, hogy alapítványi fenntartású lehet a debreceni és a szegedi egyetem, és a fenntartóváltás még az idén megtörténhet. A lap értesülése szerint a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem augusztus 1-jétől váltana alapítványi működésre. Van olyan elképzelés is – ez Merkely Bélához, a Semmelweis Egyetem rektorához köthető – amely szerint egy országos orvostudományi „csúcsegyetemnek” kellene működnie – elképzelhető, hogy ez áll a két orvostudományi karral is rendelkező pécsi egyetem alapítványi fenntartásúvá alakításának hátterében, írta a lap. Mindenesetre a Pécs Aktuál szerint is van terv arra, hogy önállósítsák a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karát és a PTE klinikáit, egybehúzva az ország többi orvoskarával és egyetemi klinikájával.

Ezeknek az átalakításoknak és a velük párhuzamosan zajló vagyonok alapítványokhoz történő kiszervezése – az egy Színház és Filmművészeti Egyetemen végbementek kivételével – nem váltott ki országos felzúdulást, helyenként még helyit sem nagyon. Pedig szakértők sora figyelmeztet(ett) a veszélyekre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.