2021. január 18., hétfő

SZABAD SZEMMEL - TUSK: NAGYOBB HATÁROZOTTSÁG KELL A MAGYAR NACIONALIZMUSSAL SZEMBEN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.01.18.


Süddeutsche Zeitung


Az Európai Néppárt elnöke arra ösztökélte a német kereszténydemokratákat, hogy végre mondják ki: meg kell szabadulni a Fidesztől az EPP-ben, ám Tusk nem sok fogadókészségre talált az új pártelnök részéről. A CDU szombati, digitális kongresszusán a lengyel politikus azt üzente Gdanskból, hogy nagyobb határozottságot kell tanúsítani a magyar nacionalizmussal szemben.

Mint mondta, javarészt a német párt érdeme, hogy Európában a szabadság, a tisztesség, az átláthatóság, az igazság és a józan ész nem maradt alul a tekintélyelvűséggel, a korrupcióval, a hazugsággal és a populizmussal vívott harcban. Hangsúlyozta, hogy a német delegáltak részéről állhatatosságra van szükség, amikor a pártcsalád soraiban kell küzdeni a demokráciáért. Úgy fogalmazott, hogy kemény döntéseket kell meghozni a közös érdekek védelmében. Amivel arra utalt, hogy még mindig nem dőlt el, mi legyen a Fidesszel, amelynek EPP-tagságát lassan két éve felfüggesztették. Perdöntő lenne a kérdésben, miként foglal állást a CDU, ezért aranyat ér, ha a párt végre leteszi a garast – próbált a küldöttek lelkére beszélni Tusk.

Csakhogy Laschet a jelek szerint nem kíván azon változtatni, hogy a két uniópárt, és főként Merkel védőernyőt tart Orbán feje fölé. Egy tévébeszélgetésben nehéz ügynek nevezte a Fidesz sorsát, és nem is titkolta: azért, mert mind Magyarországra, mind Lengyelországra szükség van az EU-ban. És nem lenne jó, ha bármelyik is jobboldali-radikális irányba sodródna. Hozzáfűzte, hogy a Néppárt világos feltételeket támasztott és ő ezt a maga részéről számon is fogja kérni a magyar kormányfőtől.

A lap megjegyzi, hogy a völkisch-nacionalista Fidesz ügye egyre inkább szakadással fenyegeti az európai kereszténydemokratákat és alighanem az első külpolitikai próbakő lesz Laschet számára. Hiszen Tusk meglehetősen egyértelműen fogalmazott. Orbán ugyanakkor nemigen aggódik a néppárti kikötések miatt. Nemrégiben ismét a Szovjetunióhoz hasonlította Brüsszelt, Webert pedig azzal vádolta meg, hogy az másodrendű tagként kezeli Magyarországot.

Spiegel

Hiába tiltotta meg az Európai Bíróság, hogy Magyarország minden eljárás nélkül menekülteket toloncoljon vissza a határövezetből Szerbiába, az Orbán-kormány kitart a jogsértő gyakorlat mellett. A Helsinki-Bizottság néhány napon belül már a 2. sajtótájékoztatót tartotta ez ügyben és adataiból az derült ki, hogy az érintettek száma 2300-ról 3 ezer fölé nőtt. Az érintettek nem nyújthatnak be menedékkérelmet, holott ez ellentétes mind az európai mind a nemzetközi joggal, amit Léderer András a civil szervezet részéről egyszerűen rettenetesnek minősített.

Az EUB december 17-én adott helyt a Bizottság keresetének, ám azóta is az van, hogy ha a magyar rendőrség elfog egy-egy illegális határátlépőt, akkor simán átteszi a kerítés túloldalára, a senki földjére, ahol a világon semmi sincs. Ily módon a migránsoknak nincs más választásuk, mint hogy visszamenjenek szerb területre. Ez azonban kitoloncolással ér fel, noha az unió azt írja elő, hogy ilyen esetekben – bizonyos garanciák mellett – le kell folytatni a megfelelő eljárást.

FT

Nem sok jót ígérnek az euroövezetben a statisztikai gyorsadatok az év első pár napja alapján, mert az derül ki belőlük, hogy újabb visszaesés közeleg a járvány miatt elrendelt újabb korlátozások miatt. A gazdasági tevékenység erősen lelassult, az utazástól a kiskereskedelemig, a vendéglátástól a munkahelyek megőrzéséig, a fogyasztói bizalmi indextől a magánvásárlásokig, egyre romlanak a mutatók, ezért félő, hogy a múlt tavasz után újabb recesszió üt be. Csak mint az ING vezető európai közgazdásza mondja, ezúttal arra kell felkészülni, hogy nem egyszerre jön a sokk, hanem elhúzódik, ami várhatóan azzal jár, hogy hosszú időn át jelentkeznek a csődök, hacsak nem maradnak érvényben a nagyvonalú kormányzati és jegybanki támogatások.

A legutóbbi negyedévben 1,8-2,3 % közötti gazdasági hanyatlással számolnak a szakértők, és ha ehhez újabb lanyhulás jön a mostani három hónapban, amire bőven lehet számítani Németországban és Olaszországban is, akkor az már hivatalosan is 2. recessziót jelenti nem egészen két éven belül. A német fogyasztói index januárban 25 %-kal volt alacsonyabb, mint egy éve. Az Oxford Economics egyik elemzője ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a járványhelyzet előreláthatólag tovább romlik, hiszen gyorsan elharapózhat az új törzs, amely az eddiginél könnyebben terjed át emberről emberre.

FAZ

Az orosz vezetés, Putyinnal az élen már jóval a mérgezési kísérlet előtt szájára nem vette Navalnij nevét – olyan volt, mintha az egy varázsszó volna, amit ha kiejtenek, akkor azzal életre keltik a rossz szellemet. Csakhogy a hazatérése körüli felhajtás mutatja, hogy Moszkva nagyon is ideges a politikus miatt. A hivatalos értelmezés az, hogy itt csupán egy jelentéktelen bloggerről van szó, és méltatlan volna a hatalom magas szféráiban vele foglalkozni.

Ám a számára rendezett fogadtatás éppen az ellenkezőjéről tanúskodik. Hiszen jelentős biztonsági erőket mozgósítottak, amelyek azután többeket letartóztattak a Navalnijra várakozó több száz fős tömegből. Ugyanakkor a Németországból érkező gépet Vnukovó helyett máshová irányították, az odavezető utakat ugyanakkor részben lezárták. Arról nem beszélve, hogy azonnal őrizetbe vették az ellenzéki vezért.

Az első pillantásra Putyinnak sok aggódnivalója nincsen, hiszen a másik fél még nagyon messze van attól, hogy többséget tudjon felsorakoztatni maga mellett. Ám képes volt arra, miközben a közmédia agyonhallgatta, hogy helyi hálózatok láncolatának segítségével országosan ismert legyen, miután a korrupció miatt az Achilles-sarkánál támadja a rendszert. Vagyis mára észlelhető alternatívának számít.

A Kremlt igazából azonban az izgatja, hogy az oroszok egyre inkább elégedetlenek. Belátható időn belül ugyan aligha alakul ki olyan mozgalom, mint Belaruszban, de ki gondolta volna egy éve még, hogy Minszkben és másutt ilyen erők lendülnek mozgásba. Azon kívül Habarovszkban ugyan a tél végett vetett a tüntetéseknek, ám Moszkva most már érzékeli, milyen nehéz lehet akár egy helyi tűzfészket is elfojtani, amikor annak nincs látható vezetője.

Navalnij a hazautazással arra kényszerítette a hatalom gazdáit, hogy felértékeljék, amiért természetesen nagy árat fizet. Nagy a veszélye, hogy évekre rács mögé kerül, éspedig annak a kezében, aki öt hónapja megpróbálta megölni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.