2021. január 26., kedd

SZÁRNYALNAK MÉG A TŐZSDÉK BIDEN LÉPÉSEIRE, VAGY JÖN A KIJÓZANODÁS?

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.01.26.


A piacok szinte egységesen ítélik meg, hogy mit várhatnak Joe Bidentől: kiszámíthatóbb vezetést, infrastrukturális beruházásokat, klímavédelmet, erőteljesebb nemzetközi együttműködést, adóemelést és tartósan gyenge dollárt. Utóbbi miatt szárnyalnak a fejlődő tőzsdék, a nyersanyagok, az arany, a bitcoin, szinte minden. Vagy mindenkinek igaza lesz, vagy jön egy nagy csavar, de akkor sokan fognak rosszul járni.

A világ olykor meglepően optimista helynek tűnik. Nehéz elképzelni rosszabb rajtpozíciót annál, mint ahonnan Joe Biden, a szerdán beiktatott amerikai elnök indul, és mégis elképesztő az optimizmus.

A valóság az, hogy amikor a 78 éves – az első ciklusát legidősebben megkezdő – elnök átvette a stafétát, az egészségügyben nagyon súlyos a helyzet, az Egyesült Államokban tombol a koronavírus-járvány, aminek már több mint 400 ezer halálos áldozata van.

A gazdaság recesszióba fordult, 10 millió munkanélküli várja a fellendülést. A hatalmas mentőcsomagok révén az eddig is megdöbbentő amerikai eladósodottság már tényleg a csillagokat, a 30 ezer milliárd dolláros szintet ostromolja (erről itt látható egy remek vizualizáció).

A társadalompedig végletesen megosztott, az ilyen ideológiai árkokat ugyan mi, magyarok is jól ismerjük, de a demokrata és a republikánus törzsszavazók valóságértelmezései között az Egyesült Államokban talán most még nagyobb a szakadék, mint bármikor...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.