2021. február 4., csütörtök

2032: MÁR NEM LOPAKODIK AZ OLIMPIAI TERV

NÉPSZAVA
Szerző: BERNAU PÉTER
2021.02.04.


A főpolgármester-helyettes szerint aligha fog pályázni Budapest a nyári játékokra. A MOB kezdeményezésére egy bizottság mégis vizsgálja egy következő olimpiai pályázat esélyeit.


Bő másfél évvel ezelőtt, 2019. június 8-i számunkban írtunk arról, hogy a 2024-es budapesti nyári olimpiai és paralimpiai pályázat visszavonása ellenére a kormány nem mondott le arról, hogy a magyar főváros megrendezze az eseményt, csak a módszer változik. Világversenyek rendezése mögé bújtatva építik fel azokat a sportlétesítményeket, melyek az olimpia megrendezésére is alkalmasak. 

Mint emlékezetes, 2017-ben a kormány azután döntött a visszalépésről, hogy a Momentum a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírás helyett több mint negyedmilliót adott le a Fővárosi Választási Irodánál. A politikai vezetés félelme a népszavazás eredményétől érthető volt, 2017-ben a Publicus közvélemény-kutatásában a megkérdezettek egyharmada támogatta az olimpia megrendezését. Azt nem tudni, azóta miképp változott az emberek véleménye, de a jelenlegi vírushelyzetben valószínűsíthető, hogy Budapest lakossága most sem támogatná az olimpiai pályázat benyújtását. Ugyanakkor a referendum elkerülhetetlen része a jelentkezésnek, a támogató népszavazás nélkül ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabályai szerint nem lehet elnyerni a rendezési jogot. Ezért minden forint kukába dobott pénz, amit megvalósíthatósági tanulmányra vagy bármi másra költenek úgy, hogy nem ismerik a lakosság véleményét. A 2024-es budapesti kandidálás több mint ezer oldalas megvalósíthatósági tanulmánya 1,1 milliárd forintért készült el. Nem ez volt azonban a legnagyobb kiadás a 2024-es budapesti pályázat alkalmával: a kandidálást előkészítő Budapest 2024 Nonprofit Zrt. 7,25 milliárd forintot közpénzt fizetett ki külső tanácsadóknak, az 5,8 milliárdos összeg azt követően emelkedett 1,4 milliárd forinttal, hogy Róma visszalépett a jelentkezéstől és elemezni kellett az ezután kialakult helyzetet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.