2021. február 28., vasárnap

A GYEREKEK 90%-A TALÁLKOZOTT MÁR ONLINE ZAKLATÁSSAL

KÖZÖSSÉGI MÉDIA MINDENKINEK
Szerző: SÁRINGER VIKTÓRIA
2021.02.27.


Biztonságban van gyermeked a neten?


A 16-24 év közöttiek átlagosan 34,3 órát töltenek az interneten hetente. Ha ezt lebontjuk napi adatokra, akkor is minden egyes nap majdnem 5 órát jelent. A fiatalok számára a cyberbullying egy valós, gyakori probléma. Az online megjelenésük a tinik számára épp annyira fontos, mint hogy hogyan jelennek meg a való életben. Ennek fényében nem is meglepő, hogy a fiatalok, akik netes zaklatás áldozatává válnak, sok esetben küzdenek az események alatt vagy után szorongással, depresszióval.

Hány éves kortól vágnak bele a mai gyerekek az internet használatba?

A gyerekek már egész fiatalon találkoznak a televíziós műsorokkal, tabletekkel, mobiltelefonokkal és az internettel, közösségi oldalakkal. Habár általános kritérium, hogy 13 év alatti nem regisztrálhat közösségi oldalra, ez könnyen megkerülhető, hiszen a kort mi magunk állítjuk be kedvünk szerint és semmiféle igazolásra nincs szükség, hogy kik is vagyunk valójában. Tehát bizony egy 8 éves gyerek is beregisztrálhat bármelyik oldalra, ha élelmes és magasabb kort állít be. És a mai gyerekeket nem kell félteni, már nagyon hamar online akarnak lenni.

A cyberbullying bizony elég gyakori

Egy szomorú adat, miszerint a közösségi médiában aktív gyerekek 90%-a már találkozott netes zaklatással és nem tett semmit. A 90% harmada már maga is volt a cyberbullying áldozata. Mára már elterjedt az a nézőpont, hogy az online csúfolódást el kell viselni. Sokan csak mosolyognak és vállat vonnak, nem mutatják, ki mekkora probléma is ez és hogyan hat rájuk. És éppen így hátat is fordítanak azoknak, akik szintén elszenvedik, nem állnak ki értük sem. A netes zaklatás komoly következményekkel járhat, ám ezzel kevesen vannak tisztában.

A barátságok tönkremennek és sok esetben a kiszivárgott fotók, videók miatt a gyermek hosszútávon érzékel negatív hatásokat. A jó hírén csorba eshet és akár még a felnőtt életére is kihathat ez, hiszen az internet nem felejt és ami egyszer felkerül a netre, az örökre ott is marad...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.