2021. február 6., szombat

A MAGYAR NARANCS AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: mancs.hu
2021.02.03.


A SZERK.: El a kezekkel!


Igen, el a mocskos kezekkel a magyar katolikus anyaszentegyháztól! Nem tűrjük tovább a zaklatást, az abúzust, a papság könyörtelen üldözését!

A SZERK.: Helyedre

Február 1-jétől Stumpf István volt alkotmánybíró kormánybiztosként koordinálja a felsőoktatás ún. modellváltását, bármit takarjon is ez a job description.

A SZERK.: Világhírű oktatók

A Színház- és Filmművészeti Egyetem élére kijelölt katonatiszt legnagyobb csúsztatása talán az volt, hogy az egyetem korábbi vezetését tette felelőssé a szegényes körülményekért, az elavult infrastruktúráért; mintha a korszerű oktatás eszközeinek biztosítása a szenátus munkaköri kötelessége lett volna, nem pedig a fenntartó feladata.

PUBLICISZTIKA

VÁRADI BALÁZS: A bitcoin-sztori: régi problémát oldott meg, de bűnös célokra használták
A bitcoin tündöklése és tündöklése I.

Váradi Balázs közgazdász meséli el a földön túli világból érkezett "varázseszköz" történetét.

BELPOL

INTERJÚ

Pálinkás József: „A Fidesz megtagadta a polgári világot”

Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke

A volt akadémiai elnök szerint pártja tudna új szavazókat hozni az ellenzéknek.

AZ OGYÉI, A KORMÁNY SÜRGETÉSE ÉS A VAKCINÁK ENGEDÉLYEZÉSE
Túl nagy nyomás

A koronavírus elleni orosz és kínai vakcinák engedélyezése miatt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az érdeklődés középpontjába került. Az intézmény tagadja, hogy nyomást gyakorolna rá a kormány. Valóban nem teszi?

A BUDAPESTI HEGYVIDÉK ÁTALAKULÓ TELEPÜLÉSKÉPE
Telek, veszek, intézkedek

Régi hegyvidéki villákat dózerolnak le, hogy a helyükre modern házakat húzzanak fel. Ha valaki befolyásos, az építésügyi eljárás nem jelenthet számára akadályt. A haszon akár 100 milliós is lehet egy-egy projekten.

TANÚVALLOMÁS IRÁNYÍTOTT KÖZBESZERZÉSEKRŐL
Zsebbe tenni

A gyulai fideszes polgármester, Görgényi Ernő rágalmazási pert indított egykori párttársa és volt helyettese, Galbács Mihály ellen. Galbács a tavalyi önkormányzati kampányban korrupciót hányt Görgényi szemére, Görgényi az állítólagos hamis vád miatt támad vissza. Most egy írásbeli vallomás borzolja a kedélyeket.

MÉDIAHATÓSÁGI JÁTSZMA A KLUBRÁDIÓVAL
Csak másnak szabad

Időhúzásra játszhat a médiahatóság a Klubrádió frekvenciapályázatánál, ez viszont a csatorna hagyományos sugárzásának megszűnéséhez vezethet. Egyelőre a bíróságon múlik, az adó használhatja-e az eddigi frekvenciáját február 14. után is.

ÖTVEN ÉVE HALT MEG RÁKOSI MÁTYÁS
Egy mondat

Rákosi Mátyás halála nem esemény, csak napihír volt – és még annak is csupán mínuszos. Ötven esztendeje bekövetkezett elhunytáról egyetlen mondat jelent meg csupán a hazai sajtóban.

KÜLPOL

INTERJÚ

„Az is-is megoldásokat szereti”
Wolfgang Schroeder politológus a CDU új elnökéről és Németország jövőjéről

A CDU új elnöke Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke lett: nagy valószínűséggel benne tisztelhetjük Németország következő kancellárját is. Ki ő és mit akar? Merre tartanak a német konzervatívok, és mit várhat tőlük Európa? Az Universität Kassel professzorát, a Wissenschaftszentrum Berlin munkatársát faggattuk.

KENDE TAMÁS
Miért nincs elég oltóanyag az EU-ban, és mi köze ehhez a Brexitnek?

Az Európai Unió 2020 nyarán elhatározta, hogy központosítja a Covid-19-vírus ellen védő vakcina beszerzését – tulajdonképpen beszerzi a tagállamok számára ezeket az oltóanyagokat.

KIKNEK MUTATNAK AJTÓT A NAGY TECHCÉGEK?
A vállalhatatlanok

A politikai szereplőket a pénzügyi platformok eddig kesztyűs kézzel kezelték, de a helyzet változni látszik, a Capitolium ostroma után az Amazon és a Shopify is lépett. A szélsőséges politikai aktorok mellett azonban bárkinek megnehezíthetik az életét a nagy internetes szolgáltatók. Aki ma platformokra költözteti az üzletét, azonmód kiszolgáltatottá is válik nekik.

SZÍNHÁZ

NEKROLÓG
Minden jól állt neki
Börcsök Enikő (1968–2021)

És akkor arra gondoltam, hogy Marie-val kellene kezdenem ezt a siratót; Börcsök Enikő fehér ruhás Marie-jával a Woyzeckben, mert ez a fehér ruha valahogy... De nem.

NEKROLÓG
Börcsi, zsötem!
Börcsök Enikő (1968–2021)

Az első filmemre készültem, és az ilyenkor szokásos köröket futottam, hogy megtaláljam a három főszereplőt.

HOL TART AZ ONLINE SZÍNHÁZ?
Különben is időszerű

A járvány okozta online-tartalom-megosztási fordulat alighanem kultúrtörténeti jelentőségű. A szűk egy év tapasztalatai alapján úgy tűnik, mind a szakma, mind a közönség képes volt a váltásra. De mit mutatnak a számok?

ONLINE SZÍNHÁZ
Itt járt Greta
Gimesi Dóra: Emma csöndje

Autizmus és klímaválság: két igen aktuális, a kisgyerekek életét is erősen érintő témát dolgoz fel a Kolibri Színház előadása. A nagy vállalást az alkotók és az előadók kis döccenőkkel teljesítik.

RÉS A PRÉSEN
„Nem beszélnek virágnyelven”
Tilly Anna társszervező, Finnagora

Tilly Annával, a Finnagora társszervezőjével beszélgettünk

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„A Szent Ego súlya alatt”
Jagicza Patrícia képzőművész

Új egyéni kiállításán az identitáskeresés és a személyes történetmesélés elemei állnak a középpontban. A Blank Space cím egy olyan lélektani síkra utal, ahol az egyén új, eddig ismeretlen, személyes rétegeit fedezheti fel és értelmezheti újra emlékek, álmok, kognitív struktúrák segítségével.

SORKÖZ

KÖNYV
Magánügy
Tamás Zsuzsa: Tövismozaik



Magánügy marad, ami ebben a regényben le van írva. Az elbeszélőnek az lenne a szerepe, hogy kimozgassa, ami a magánemberekben benne szorul, kitágítsa a bennrekedt világokat, felképezze a tág vonatkozási rendszert, egész a csillagokig.

KÖNYV
Therese Anne Fowler: Z – Zelda Fitzgerald regénye

Akinek saját művészi ambíciói vannak, nem éri meg nagy íróhoz feleségül menni; aki mégis így tesz, még a saját életéről szóló regényben is csak másodhegedűs lehet – jó esetben.

KÖNYV
Kácsor Zsolt: Cigány Mózes

A kezdetek kezdetén nem az Úrnak lelke táplálja vala az vizeket, hanem a nulla terjed szét és kezd pörögni, ebből lesz az anyag, az idő, a hő, a szerves élet és „a multiverzum legnagyobb kreténje”, az ember.

KÖNYV
Székelyhidi Zsolt: A kékkőkúti csillag

A két kisregényből álló könyv olvasása közben „valószínűleg mindenki fejében ugyanaz a két, magától értetődő gondolat futott át: 1. nonszensz és 2. alkohol”.

ZENE

OPERA
Ennyi jó kevés
Mozart: Szöktetés a szerájból

Lidérces álmaimban olykor operát kell rendeznem, de persze nem vagyok rá képes, hiszen ehhez a mesterséghez nem értek. Ám ami az egyiknek feszélyező fogyatékosság, azon a másik könnyen túlteszi magát – akár ébren, valós körülmények között is.

INTERJÚ
„Nem szerettem volna édesapám árnyékában élni”
Horváth Ákos zenész

Horváth Charlie fiának, Horváth Ákosnak zenekara, a Stardust most a melodikus rockzenével törhet be Európába. Interjú.

MI A KOTTA?
Szemben a parasztsággal

Klasszikus zenei programajánló a 2021/05. hétre

LEMEZ
Bicep: Isles

A klubokat és fesztiválokat egyaránt süket csendre kárhoztató lockdown 2021. január 30., szombat nem könnyíti meg a stúdiójukban babráló előadók dolgát sem.

LEMEZ
Johnny Cash and the Royal Philharmonic Orchestra

Amire valaha csak Rick Rubin, Jack White vagy Ethan Johns volt képes, azt ma könnyedén elvégzik a királyi filharmonikusok.

INTERAKTÍV

RÁDIÓ
Lakótelepi dühöngő
Puzsér Róbert és társai a Spirit FM-en

A műsor most úgy fest, mintha egy kocsmai beszélgetésre a kocsmák sajnálatos zárva tartása miatt egy rádióstúdióban kerítettek volna sort.

TÉVÉSMACI
Kengurulépcső

Tévéműsor-ajánló

Egy hét tudomány 2021/05.


Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Egy hét kultúra 2021/05.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Szüret 2021/05.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TUDOMÁNY

MÁTYÁS KIRÁLY AZONOSÍTÁSA
Modern genetika Kásler szolgálatában: mire juthatnak Mátyás csontjaival?

A miniszter bevallottan egy hiedelmet is szeretne verifikálni: mi van, ha Mátyás luxemburgi Zsigmondtól származik?

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Flan de Coco

Kókusztejes crème caramel – a francia és a spanyol konyha népszerű desszetje másként.

ÉTEL, KIHORDÓ
Attaboy Streat Food Bistro

De mit jelent az Attaboy?

MIKROFILM

INTERJÚ
„A sikolya bennmaradt”
Ólafur Darri Ólafsson színész

Egyike a legnagyobb izlandi színészeknek, de Hollywood is számon tartja az elérhetőségeit. Most épp a NOS4A2 horrorsorozatban látható, de honfitársa, Baltasar Kormákur is előszeretettel foglalkoztatja. A széria amerikai forgatásán beszéltünk vele.

TÉVÉSOROZAT
Nagy fa
Steve McQueen: Kis fejsze

Ezt az Amazon és a BBC gyártásában készült ötrészes művet csak jobb híján, illetve a bemutatásának módja miatt lehet sorozatnak nevezni. A legrövidebb rész is hosszabb, mint egy óra, a nyitó epizód pedig a maga 128 perces játékidejével valóban mozifilmes terjedelemmel bír. Az összhatás mégis akkor jön ki a legjobban, ha szériaszerűen halad egyik részről a másikra a néző.

TÉVÉSOROZAT
30 ezüst

Hívőként és nem hívőként tekintve is van a kereszténységben valami hátborzongató.

FILM
Ásatás

„Az a szép zöld gyep!” – tört fel Rajz Jánosból 1979-ben a filmtörténetileg jelentős sóhaj, a legjobb mondat, ami parkőr száját filmen csak elhagyta.

FILM
Radioactive

„Ön a tanszéken a mindössze 23 női kutató egyike.” „Az egy prímszám.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.