2021. február 24., szerda

AMSZTERDAM ISMÉT LENYOMJA LONDONT - HÁROMSZÁZ ÉVET MOSHATOTT EL A BREXIT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.02.24.


Kevés a remény arra, hogy a márciusig tervezett pénzügyi tárgyalásokon olyan megállapodás szülessen, ami visszacsábítja Londonba a Brexit miatt már távozott részvénykereskedést. Meglepetés viszont a már végbement átrendeződés.


Úgy tűnik, a Brexitnek köszönhetően háromszáz év után Amszterdam visszaveheti Londontól Európa részvénykereskedelmi központjának szerepét – állapította meg a tőzsdék – egyelőre főleg a januári - forgalmi adatai alapján a Financial Times. Ez bizonyos értelemben meglepetés. Mivel a decemberen megszületett megállapodásból – ami az EU és a kivált Nagy-Britannia jövőbeni gazdasági viszonyait hivatott szabályozni - a pénzügyi szektor kimaradt, a szakértők arra számítottak, hogy Párizs vagy inkább Frankfurt lesz Európa új pénzügyi központja.

Januárban azonban a három legnagyobb tőzsdei szolgáltató, az Euronext Amsterdam, a CBOE Europe és a Turquoise adatai szerint a holland fővárosban naponta átlagosan 9,2 milliárd euró értékű részvénnyel kereskedtek, ami decemberhez képest több mint négyszeres növekedést jelent. Ezzel szemben a Londonban kötött üzletek volumene erőteljesen, a decemberi napi 14,56 milliárd euróról 8,6 milliárdra esett vissza...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.