2021. február 1., hétfő

AZ OLASZ RÁDIÓ IS FOGLALKOZOTT A KLUBRÁDIÓ PEREIVEL ÉS A FREKVENCIA-PÁLYÁZATTAL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.02.01.


A Klubrádió helyzetével foglalkozik egy olasz rádió is. A Magyar Helsinki Bizottság a Nobel-békedíj jelöltjei között. Oltási beszámolók Magyarországról és Európából. Magyarország Bangladeshtől kér vakcinát. Tüntetés a Hősök terén. Diplomáciai kapcsolatépítés az USA-val.

Csernyánszky Judit szemlézte a nemzetközi sajtót.

A Fidesz a hatalomra kerülése első pillanatától hadüzenet nélküli háborúba fogott a független és kritikus média ellen – fogalmazott az olasz Radio24-nek adott interjúban Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke. Az alapvető eszköze gazdasági jellegű, a kommunikációs piacot fokozatosan a dominanciája alá vonta, miközben a magánhirdetők jelentős része az állami megrendelések elvesztése és/vagy a váratlan adóellenőrzések miatti aggodalomtól vezérelve követi az állami szereplők magatartását – lényegében megszűnt a reklámpiac, nem mellesleg a jogellenes állami támogatások rendszere valósul meg a magyar és az európai adófizetők pénzéből. Így a független sajtószereplők vagy tönkrementek, vagy olcsón a „baráti befektetők” ölébe hullottak. A másik fegyver az intézményes felszámolási törekvés, mivel a rádiók csak frekvencia engedéllyel működnek, az pedig az egypárti Médiatanács teljhatalmú jogkörébe tartozik. A Klubrádiót már a 2010-es évek elején megkísérelték megfosztani a jogosultságtól, ám ezt bírósági ítéletek sorozatával sikerült megakadályozni. Most rendkívül fontos dátumok elé nézünk – mondja Arató. A Médiatanács jogellenesen nem hosszabbította meg a rádió frekvenciaszerződését, a vonatkozó határozatot bíróságon támadták meg. E perben lesz február 9-én ítélet, ahol arról is bírói döntés születik, hogy kap-e a rádió ideiglenes frekvencia engedélyt a jogvita lezárultáig. A rádió igazgatósági elnöke beszélt a Klubrádió hullámhosszára kiírt pályázatról is, amit egy győzelemre aligha esélyes versenytárs akasztott meg hónapokra a kizárása miatt indított perrel. A Radio 24 jelezte, figyelemmel kísérik a rádió sorsát, feltétlenül visszatérnek a témára.

Alekszej Navalnij, a WHO, a belorusz elnökválasztás ellenzéki győztese, Szvetlana Tyihonovszkaja mellett a norvég parlament egyik tagja, Jette Christensen Nobel-békedíjra jelölte a Magyar Helsinki Bizottságot, illetve a IUSTITIA lengyel civil jogvédő szervezetet a demokrácia védelmében tett munkájuk elismeréseképpen – adta hírül a Reuters. A díjazottakat októberben hirdetik ki.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung mintegy hajmeresztő hírt közli, hogy Orbán kormánya hajlandó olyan vakcinát beadni a lakosságnak, amellyel már legalább 1 millió embert beoltottak. Így juthat Magyarországra a Szputnyik és a Sinopharm vakcina. Azaz megint keletre fordul hazánk.

A brit Sunday Express Szijjártót idézi, aki választ vár az Európai Uniótól, miért késnek a szállítmányok. Szégyenletes, ahogy az oltási kampányt menedzseli Brüsszel.

Nem mellesleg a Deutsche Welle is beszámolt róla, hogy Angel Merkel sem látja akadályát az orosz és a kínai vakcina beadásának, amennyiben az uniós hatóság engedélyt ad használatba vételükhöz. Erről ma fog tárgyalni a német kancellár 16 uniós állam- és kormányfővel, hogy az akadozó uniós szállítmányok miatt ne akadozzon az oltási kampány.

Bangladesh külügyminisztere ismertette a parlamenttel, hogy 5000 vakcinát kért Magyarország. A cikk alapján feltételezhető, hogy az Oxford-AstraZeneca oltóanyagról lehet szó, amiből először Indiából kapott a 163 milliós ország 2 milliót ingyen, majd további öt millióra szerződtek le – adta hírül a Dhaka Tribune.

A Reuters és az AFP alapján számolt be a vendéglátósok vasárnapi tüntetéséről a Szabad Európa/Szabadság Rádió. A több száz résztvevő a gyülekezési tilalom ellenére vonult az utcára követelve a szigorú járványügyi intézkedések enyhítését, miközben legalább 100 vendéglős a tiltás és a rendkívül súlyos büntetés ellenére tervezi, hogy mától kinyit. Hazánkban 367 ezren fertőződtek meg, 12524-en haltak meg a január végi adatok szerint.

A szélsőjobboldali, autoriter Orbán tisztában van azzal, hogy az eddigieknél keményebben fog bánni vele az amerikai diplomácia, hisz Trump melletti kiállása nyilvánvaló mindenki számára – írja a kanadai Hungarian Free Press elemzésében. Az sem mellékes hogy a számos antiszemita kormányzati jegyet felmutató kormánynak most azzal a Tony Blinkennel kellene jóban lennie, akinek szülei holokauszt-túlélők, s apja, a 95 éves Donald Blinken révén – aki 25 évvel ezelőtt volt amerikai nagykövet Budapesten – első kézből tájékozódik a magyar fejleményekről. S hogy a Blinken családdal jó viszonyt tudjon kialakítani, évekkel korábban Bogyay Katalint küldte ki ENSZ-nagykövetnek New Yorkba, aki viszont még Párizsból jól ismerte Blinken édesanyját Judithot és annak második férjét, Samuel Pisart. Most a megözvegyült, 82 éves Judith került a célkeresztbe, pár napja posztumusz „Kiálts a Szabadságért!” szobrocskával járó díjat adományozott Samuelnek, amit Judith vett át. Családi fotót is kirakott a közösségi oldalra Bogyay Katalin, amikor az utcán összefutott Tony Blinken féltestvérével és Judithtal és unokájával. Bogyay így demonstrálja diplomáciai érzékét és azt is, hogy az Orbán-kormány képes sikeresen menedzselni a Tony Blinkennel való kapcsolatépítést - speciálisan magyar módon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.