2021. február 28., vasárnap

BÚCSÚ A SZÍNMŰVÉSZETÍTŐL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: FÖLDÉNYI F. LÁSZLÓ
2021.02.26.


2020 decemberében bementem a kihalt Vas utcai épületbe. A blokád véget ért, az utca néptelen, az egyetem épülete előtt senki emberfia. A járdán a kerékpártároló lehangolóan üres. A bejárat melletti emléktáblán még ott árválkodik egy apró „freeSZFE” matrica. A nagytakarításkor, amikor a hallgatók minden nyomát eltörölték, elfelejtették levenni. (Mostanra az is lekerült.) Az üvegajtó zárva, csengetnem kellett. Egy kigyúrt biztonsági őr nyitott ajtót. Korábban soha nem láttam. Köszönés helyett mordult egyet: „Kit keres?” Ha Kertész Imre állt volna a helyemben, azt mondta volna: „Ebben az emberben nincs szeretet.” Én is ezt éreztem. Meg azt, hogy itt már nem látnak szívesen.

Pedig egy nagyszerű közösség tagjaként sokáig tanítottam itt. Színészeket és rendezőket, filmrendezőket és operatőröket, forgatókönyvírókat és dramaturgokat, bábosokat és dokumentumfilmeseket. Közel két évtized után azonban, 2021 februárjában felmondtam az állásomat az SZFE-n. Ekkorra vállalhatatlan lett számomra ez az intézmény.

Mert vállalhatatlan, ahogyan nyáron az éjszaka leple alatt megszavazott törvény nyomán a minisztérium olyan kuratóriumot nevezett ki az egyetem fölé, amelynek tagjai eleve ellenségesen viszonyultak az intézményhez, s vezetője, Vidnyánszky egyfolytában alázta és gyalázta az egyetem oktatóit és diákjait.

Vállalhatatlan, hogy ez a kuratórium már a hivatalos életbelépése előtt olyan szervezeti és működési szabályzatot kényszerített az egyetemre, amely ellentétes az egyetemek Európában érvényes évszázados autonómiájával, majd ezt a szabályzatot azóta úgy szabja át folyamatosan, ahogyan az Alaptörvényt szokás.

Vállalhatatlan, hogy a kuratórium, miután a szenátust alapvető jogaitól megfosztotta, vezetőket nevez ki az egyetem élére, noha erre a felsőoktatási törvény szerint az egyetemi polgárság érdekeit képviselő szenátus lenne hivatott.

Vállalhatatlan, hogy a törvénytelenül kinevezett új vezetőség nem a rájuk bízott egyetemnek, hanem kizárólag a kuratóriumnak az érdekeit képviseli.

Vállalhatatlan, hogy a fővárosi törvényszék ítélete ellenére a kuratórium semmibe veszi a hónapokon át sztrájkolók követeléseit.

Vállalhatatlan, hogy a törvénybe ütköző lépéseket ideológiai körítéssel (kereszténység, nemzet) legalizálják.

Vállalhatatlan az a kisstílűség, amellyel az egyetem épületeiben lekapcsolták a netet és a villanyt, az ajtókon kicserélték a zárakat.

Vállalhatatlan, hogy a kancellár a jogkörét áthágva az oktatás ügyeiben hoz rendelkezéseket.

Vállalhatatlan, hogy az új vezetőség nem áll ki a saját egyeteme mellett, amikor a közmédiában minősíthetetlen hangnemben tájékoztatják a közönséget az egyetem helyzetéről.

Vállalhatatlan, hogy az egyetem új vezetői a szélsőjobboldali gyalázkodókkal szemben nem védik meg a hallgatókat és oktatókat, hanem ehelyett e gyalázkodásokat teszik ki az intézmény honlapjára, küldetési nyilatkozatként.

Vállalhatatlan, hogy a kollégiumba nem engedik be a kollégistákat, miközben egy szélsőjobboldali TV-t felkérnek, hogy a személyiségi jogokat semmibe véve ott forgasson, és a személyes holmikat a hallgatók megalázására használja fel.

Vállalhatatlan az a hangnem, amellyel a kancellár az egyetem oktatóiról és hallgatóiról sorozatosan nyilatkozik.

Vállalhatatlan, hogy az állítólagos „ideológiai” képzés semlegesítését a közszolgálati propagandamédia közismerten elfogult sajtómunkásaira bízzák.

Vállalhatatlan – hogy csak a saját szűkebb területemről szóljak –, hogy a kuratórium az elméleti képzés irányításával az egyetem 155 éves történetében először egy szakmán kívülit bízott meg. Olyan elődök nyomába léphetett, mint Gyulai Pál, Csiky Gergely, Alexander Bernát, Hevesi Sándor, Háy Gyula vagy Osztovits Levente. Még a legsötétebb Rákosi-korszakban is a szakma nagyjai tanították az elméletet. Az új vezető, miként a kancellár is, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről érkezett, s küldetésének azt tekinti, hogy a hallgatók „kiemelkedő kommunikációs kompetenciával” rendelkezzenek. Feltehetően azt kívánja majd oktatni a leendő színészeknek és rendezőknek, amire a doktori disszertációjának a címe is utal: Közszolgálati média Európában – az állami feladatvállalás koncepciói a tájékoztatásban. „Progresszív humanizmus” az ideálja, közli egy írásában; ám hogy ez micsoda, azt a pogány Szophoklész, az istentelen Kleist, a szkeptikus Csehov vagy a hitetlen Beckett helyett Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyés püspök egy idézetével világította meg (hadd ne idézzem)...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.