2021. február 28., vasárnap

DRÁGÁBB A PFIZERNÉL, EZÉRT RENDELTÜNK A LEHETSÉGESNÉL KEVESEBB MODERNA-VAKCINÁT A KORMÁNY SZERINT

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2021.02.27.


A Moderna-vakcina drágább, mint a Pfizer, és kedvezőtlenebbek a szállítási feltételei – ezzel indokolta a kormány az RTL-nek azt, miért nem vettek több Moderna-vakcinát. Mint írták:

„a Pfizer és a Moderna oltóanyaga hatásmechanizmusában nagyon hasonló, de a Pfizer kedvezőbb vásárlói feltételeket és árat tudott biztosítani. Így eddig a kormány nem látta szükségét további Moderna oltóanyagok megvásárlásának.”

A Telex csütörtökön arról írt, hogy Magyarország a számításaink szerint csak a felét kötötte le annak a mennyiségnek a Moderna vakcinájából, amelyre az uniós keretből lakosságarányosan lehetősége lett volna. Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában a riporter kérdésére röviden reagált a felvetésre, amely szerinte szamárság, a válaszából azonban nem derült ki, hogy igaz-e vagy nem, és miért.

A Moderna-vakcinák kérdése a héten azzal vált aktuálissá, hogy kiderült: Izrael több más ország mellett Magyarországnak is adna ötezer Moderna-vakcinát, „a diplomáciai támogatásáért cserébe”. Összesen százezer adagot terveztek szétosztani olyan országoknak, amelyek „Jeruzsálem segítségét kérték”. Azért csak terveztek, mert az izraeli kormány terve hazai pályán feszültséget keltett, és végül leállították a programot, csak Honduras kapta meg a nekik küldött ötezres szállítmányt.

Az uniós vakcinabeszerzést koordináló Európai Bizottság november 25-én hagyta jóvá a szerződést a Modernával 80 millió adag lekötéséről, plusz további 80 millió opcionális megvásárlásáról. Ezt az opciót december 15-én le is hívták (a Pfizer-BioNTech 100 milliós opciójával együtt). Első körben tehát december közepén 160 millió adag volt fixen megvásárolható a 447,7 millió lakosú EU-ban. Magyarország ebből a friss összesítés szerint 1,744 millió adagot vett, de lakosságarányosan akár 3,5 milliót is lefoglalhattunk volna. Mindez azért is különös, mert az összes többi uniós beszerzésű vakcinából nagy vonalakban a lehető legtöbbet kötöttük le, ahogy ezt a csütörtöki cikkben részletesebben le is írtuk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.