2021. február 18., csütörtök

EGYRE TÖBBEN ÉREZHETIK ÚGY, HOGY A KORMÁNY KISZÚR VELÜK A KELETI VAKCINÁKKAL

HVG360
Szerző: GÁTI JÚLIA
2021.02.18.


A kormány először szembesül azzal, hogy sokan nem várják, hanem visszautasítják az oltást. Az orosz és kínai vakcinák iránti bizalmatlanság csökkentése nem prioritás. Igaz, a beszerzés célja nem is feltétlenül az volt, hogy fel is használják a milliószámra vásárolt keleti oltóanyagot.

Nem igaz a városi legenda, hogy az orosz vakcinával történő oltásra csak a renitens fővárosban, annak is jobbára csak az ellenzéki vezetésű kerületeiben élők kaptak behívót. Ha most még úgy tűnhet, hogy büntetés a felajánlott Szputnyik oltóanyag, a következő hetekben, amikor megkezdik a beérkezett félmillió adag kínai oltóanyag felhasználását, akár már a kisebbik rossznak is tűnhet az orosz készítmény.

Bár a hivatalos közleményekből sosem egyértelmű, mi mennyi, úgy tudni, hogy az ígéretek szerint márciusban 600 ezer Pfizer-, 500 ezer orosz és negyedmillió adag AstraZeneca-oltóanyag érkezik. Miközben Magyarország közel 20 millió adag vakcina európai uniós szállításának várományosa, ami bőven elegendő a felnőtt lakosság beoltására, Orbán Viktor azt mondja, hogy 3,5 millió embert unión kívüli, vagyis orosz és kínai készítménnyel akarnak óvni a fertőzéstől. Kérdés, lesz-e rá ennyi jelentkező. Igaz, a keleti vakcinabeszerzéstől külpolitikai – és feltehetően anyagi – hasznot remélő kormánykörök szempontjából ez másodlagos...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.