2021. február 18., csütörtök

FRISS MAGYAR NARANCS - AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.02.17.


A SZERK.
Csak a halott indián

Épp lapzártánk idején érkezett a hír, hogy a 92,9-es rádiófrekvenciára benyújtott, és formai okokból elmeszelt két pályázat gazdája közül immár a második – Bíró Balázs, finoman szólva is NER-közeli ügyvéd nevével fémjelzett LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. – is visszavonta a kizárás elleni fellebbezését, amitől már újra is indult a pályázat, immár csupán egy résztvevővel, amely pedig nem más, mint a Klubrádió.

A SZERK.
A falu bolondja

„Köszönettel elfogadom”, e szerény szavakkal fogadta el állítólag a Blikk birtokába jutott ajándékozási szerződéssel Kósa Lajos a Crédit Industriel et Commercial bank 24 százalékos tulajdoni részét.

PUBLICISZTIKA

VÁRHEGYI ÉVA
Varázstükör
Alulmért infláció, munkanélküliség, átlagbér – hogyan torzítanak a KSH statisztikái?

Már korábban írtam arról, hogy a legjobb szándék ellenére is korlátokba ütközhet a valós folyamatok hű leképezése a statisztikában. Különösen megnő a valóság tükrözésének nehézsége olyan rendkívüli helyzetekben, mint amilyen egy háború vagy éppen a mostani világjárvány, amikor már az adott jelenség megközelítése is gondot okoz.

BENE MÁRTON
A fehér házi kommentelő
Donald Trump kommunikációs forradalmáról

Január 20-án nemcsak Donald Trump távozott a Fehér Házból, hanem egy olyan Twitter-oldal is lakat alá került, amely felforgatta napjaink politikai kommunikációját, és hosszú távon is nyomot hagy annak működésén.

RADNÓTI SÁNDOR
Végszó egy polgári ellenállásról

A Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiaharcában a legfeltűnőbb az volt, hogy milyen sok, talán két tucatnál is több diák vitte a szót, nyilatkozott a mozgalomról – és mindegyik bátran, talpraesetten, szavakészen.

BELPOL

INTERJÚ
„A gyerekek a vírus legnagyobb terjesztői”
Dr. Balázs Péter egészségügyi szakértő

Ezért őket is oltani kellene - mondja Balázs Péter egészségügyi szakértő.

FESZÜLTSÉGEK AZ ALAPÍTVÁNYI FENNTARTÁSBA ADOTT CORVINUSON
Bizalomvesztés, belharcok, kevesebb hallgató - mit hozott a modellváltás a Corvinusnak?

Az alapítványi fenntartásba adott Corvinus Egyetem régiós vezető szerepre törekszik, de a modellváltás eddig inkább feszültségeket hozott.

KLUBRÁDIÓ: ELNÉMULT AZ FM 92,9
Bűnös, aki némít

2021. február 14-én éjfélkor elhallgatott a Klubrádió műsorsugárzása a 92,9-es frekvencián. Egy régi történet újabb, minden korábbinál keserűbb epizódja ez, ami még akkor is nyomasztó képet fest a magyar médiahelyzetről, ha van minimális esély arra, hogy nem marad ez így nagyon sokáig.

TÚLÉLÉSI STRATÉGIÁK A JÁRVÁNY MIATTI NEHÉZ ANYAGI HELYZETBEN
Szomorú élethelyzetekhez vezetett a járvány miatti anyagi helyzet

Egyre többen vannak, akik tartalékok nélkül, napról napra, hétről hétre élnek.

KÜLPOL

KATONAI PUCCS MIANMARBAN
Vissza a fegyverekhez

Február elsején, az új parlament első ülésének reggelén a hadvezetés megpuccsolta az ország demokratikusan választott új vezetését. A katonai parancsnokság rendkívüli állapotot hirdetett, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsost és több politikai vezetőt őrizetbe vett.

SORKÖZ

KÖNYV
Táj ablakkeretben, tóval
Marilynne Robinson: Háztartás

Az 1980-ban megjelent Háztartás a leg­első – és 2004-ig az egyetlen – regénye a számtalan rangos díjat, köztük a Pulitzert is magáénak tudó amerikai írónőnek, akit 2016-ban a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé sorolt.

KÖNYV
Viking Brünnhilde
Birgit Nilsson: La Nilsson – Opera az életem

Istenáldotta tehetségét korán felfedezték, debütált a Scalában (a MET-ben, a Bolsojban stb.), mindenütt zajosan ünnepelték, egyenrangú partnere volt a műfaj aranyszívű és/vagy nehéz természetű legendáinak, s egyik-másik nevezetes előadásán előfordult valami mókás színpadi baki is.

KÖNYV
André Aciman: Harvard tér

A nyárra elnéptelenedő egyetemi tér jól szimbolizálja egy önmagát örökös kívülállónak érző fiatalember lelkiállapotát.

KÖNYV
Roger Crowley: Az elátkozott torony

A keresztes háborúk a kezdetektől – tehát amióta az első (szedett-vedett) hadak elindultak a Szentföld felé – izgatják a képzeletünket.

KÖNYV
Catarina Sobral: Hihetetlen

Hogyan kezdődött minden? Hogy jött létre az univerzum?

RÉS A PRÉSEN
„Az irodalmi élet kíváncsi rám”
Mécs Anna író

Mi határozza meg az esztétikai ítéleteinket, a matekos példával élve, mit definiálunk jó szövegnek?

SZÍNHÁZ

ONLINE ÚJCIRKUSZ
Mégis szuperhősök
Freak Fusion: Restlesslegs

Az összes színház közül messze a Trafó online programja a legérdekesebb. Mégpedig azért, mert ezek a produkciók nem a valós színházi teret akarják a virtuális térben megkettőzni, az ugyanis – mint bebizonyosodott – minden esetben a valóság gyenge és nehezen élvezhető másolata lesz.

KÖZPÉNZMILLIÓK LOVAS SZÍNHÁZRA
Nem sétagalopp

Pintér Tibor operett-, rockopera- és musicalelemeket vegyítő lovas színháza uniós fejlesztési, illetve állami kulturális forrásokból is igyekszik felébreszteni a magyarságba kódolt lovas ösztönöket. Csakúgy, mint a kormány lovas programja.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
"Egy rajz akkor jó, ha megpróbál elszakadni a valóság ábrázolásától"
Gróf Balázs grafikus, animátor

A Pesti Est képregényrajzolójaként kezdte, ma már világsztároknak készít klipeket. Interjú Gróf Balázs grafikussal.

KIÁLLÍTÁS
Hús és árnyék között
Metzing Eszter: Fabric of Childhood (A gyerekkor szövete)

Metzing Eszter az egyetemi évei végén egyfajta mediális alaphordozóként talált rá a textil és a grafika ötvözetére. A textil és a hímzés technikája már gyerekkorától jelen volt az életében, s kikerülhetetlenül beleszövődött alkotótevékenységének alapjaiba is. Diplomamunkája, a 2018-as Belső kert című, nagy méretű hímzett grafika is komoly szakmai figyelmet keltett.

ZENE

NEKROLÓG
Szerezz zenét mindennap!
Chick Corea (1941–2021)

Február 9-én halt meg, 79 éves korában. Halálával Herbie Hancock maradt az utolsó mohikán a mai jazz legnagyobb hatású billentyűsei közül; Joe Zawinul 2007-ben hunyt el, Keith Jarrett pedig már nem koncertezik a betegsége miatt.

LEMEZ
Óriások vállán
Madlib: Sound Ancestors

A zenekészítők, előadók egy kivételes csoportjában találjuk azokat, akik mindenestől képesek belehelyezni magukat a mélyen tisztelt elődök által kikövezett hagyományba; rendre onnan merítenek nem csupán ihletet, de konkrét hangokat, egész strófákat, hangszerszólamokat.

LEMEZ
Yu Su: Yellow River Blue

A kínai kisvárosban felnőtt fiatal lány akkor találkozott először az elektronikus (tánc)zenével, amikor hat éve, a kanadai Vancouverben megkezdte egyetemi tanulmányait.

LEMEZ
Thurston Moore: Screen Time

Talán nem túlzás Moore tavalyi albumát 2020 legjobb szellemidézésének nevezni, eddigi szólólemezei közül ugyanis a By the Fire az, amelyik leginkább emlékeztet a Sonic Youth-ra, pontosabban arra, hogy milyen lenne az együttes, ha nem szűnik meg 2011-ben.

MI A KOTTA?
Eljövendő korok

Klasszikus zenei programajánló a 2021/07. hétre

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/07.


Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Szüret 2021/07.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Egy hét tudomány 2021/07.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

TUDOMÁNY

GYÓGYULÁS VR-TERÁPIÁVAL
Avatar a háztetőn

A virtuális valóságban zajló terápiás ülések ugyanolyan hatékonyak lehetnek a mentális betegségek kezelésében, mint a hagyományos pszichoterápiás módszerek. Egy magyar kutatásban a szkizofréniával élők felépülését segítik a virtuális térben, de a testképzavarokat és a poszttraumás stresszt is kezelik már VR alapú terápiákkal.

INTERJÚ
Hogy beszélnek a trollok, és hogyan szereljük le őket?
Petykó Márton nyelvész a trollkodásól

Ki minősül ma trollnak, és mi számít trollkodásnak? Petykó Márton nyelvészt a trollkodás nyelvi jellemzőiről kérdeztük.

SPORT

AZ ÓLOMLÖVEDÉKEK KORLÁTOZÁSA
Dugós puska

Az Európai Unió környezetvédelmi és egészségügyi okokból megtiltaná a vadászati és sportcélú ólomlövedékek használatát. A vadászok nem boldogok ettől.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Négy tányér téli főzelék

A hideg hétköznapokra jöjjön néhány egyszerű, még­is különleges főzelék.

ÉTEL, KIHORDÓ
Ropogó

„Vegán és húsos. Könnyű és rántott. Minőségi és gyors.” E három ellentétpárral hirdeti magát a Múzeum körút 41. szám alatt található bisztró

MIKROFILM

TÉVÉSOROZAT
Gyűlöletbe zárva
Informer

A nemzetközi terrorizmus elleni harc egyik legnagyobb kerékkötője, hogy a pánikba esett nyugati hatóságok egyszerűen nem ismerik saját társadalmukat.

TÉVÉSOROZAT
Hosszú rajongás
Mintha egy városban lennél

Martin Scorsese Fran Lebowitzcal beszélget, és élvezi. Persze, hogy élvezi, máskülönben nem készített volna hétrészes beszélgetős filmet vele, de a sorozat bizonyítékokkal is szolgál: a nagy filmrendező hol a térdét, hol a székkarfát csapkodva hahotázik, miközben Lebowitzból dől a szó.

RÖVIDFILM
A cappella
Dylan Holmes Williams: Ördögi harmónia

Kamasznak lenni maga a horror – nem véletlen, hogy a horrorfilm műfaja szívesen simul össze a tinifilmekkel.

TÉVÉSOROZAT
Firefly Lane – Szentjánosbogár lányok

Ó, azok a boldog (?) gyermekévek a 70-es évek Amerikájában, amikor mindegy volt, hogy két lány mennyire különbözik egymástól, a szomszédság automatikusan örök életre szóló barátságot jelentett!

FILM
Szabadon

Névtelen fiú menekül egy szárazságtól és éhezéstől sújtott birtokról a kopár szurdokok közé, valahol a forró Andalúziában.

FILM
A madarász fia

Nincs a filmben semmi nyílt feminizmus, a jogok kérdése csak öröklési, illetve birtokügyekkel kapcsolatban merül fel.

TÉVÉSMACI
Kondor keserűvíz

Amikor Sztupa és Troché elmentek a moziba, nem csalódtak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.