2021. február 6., szombat

KINEK A KAMARÁJA?

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.02.06.


„A gazdasági válságban valamennyi szektor érintett és a bevételek csökkenése miatt igenis minden forint számít. A KSH adatai szerint 2020. decemberében 1.810.356 vállalkozás működött hazánkban és mivel a kicsiknek és a nagyoknak is egyaránt meg kell fizetni a tagdíjat – mindenkinek ugyanannyit, a kamarához több mint 9 milliárd (!) forint folyik be „kamarai közfeladatok ellátásához”. Ebből 900 millió forint pedig a törvény erejénél fogva egyenesen Parragh Lászlónál landol. Itt az ideje, hogy az Orbán-kormány kézzelfogható támogatást nyújtson minden (!) hazai vállalkozásnak. Ezért követeljük a vállalkozások évi kötelező kamarai hozzájárulásának eltörlését!” (Potocskáné Kőrösi Anita – Jobbik)


A fent idézett szövegrész a T/14891. számú – A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását célzó – február 5-én benyújtott képviselői indítvány általános indoklásában olvasható. Világos és közérthető a szándék: a képviselő asszony a kötelező kamarai hozzájárulás azonnali eltörlésére tesz javaslatot. Indoklásának további részében „köszönetet mond” az MKIK elnökének korábbi javaslataiért, amelyeknek következtében a KATA-s vállalkozók 3 millió forint feletti bevételének 40 százalékos büntető szankciója bevezetésre került. Szintén Parragh-i sugalmazásra fosztották meg a települési önkormányzatokat egyik fontos bevételi forrásuktól, a helyi iparűzési adótömeg jelentős részétől.

Potocskáné Kőrösi Anita előterjesztésében felteszi a kérdést, hogy „hogy egyáltalán mire is fizetik a cégek ezt a pénzt, hiszen értékelhető szolgáltatás nincs mögötte.” A magyar vállalkozói közösség egy évtizede nem kap választ arra az egyszerű felvetésre, hogy miért kell évi 5.000 forintot leperkálni a kamarának, amely a kötelező hozzájárulás szigorú behajtásán kívül semmit nem tesz az érdekkörébe tartozó milliónyi kisvállalkozóért. Azt persze látják, hogy az elnök magas körökben forog, pertu viszonyban a miniszterelnökkel és imád reprezentálni. De továbbra is megválaszolatlanul marad az a mindig vissza- és visszatérő kérdés: mi a bánatáért kell fizetnem egy olyan köztestületnek, amely nem tesz értem semmit?! Nem az összeg nagysága a bosszantó, hanem az ellenszolgáltatás nélküli fizetés. Nem véletlen, hogy a kötelező kamarai hozzájárulást a vállalkozó társadalom csak egyszerűen „kamarai adónak” nevezi. Sajnos joggal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.