2021. február 7., vasárnap

KISZOLGÁLTATOTTSÁG ÉS JOGSÉRTÉSEK AZ ISKOLAÉRETTSÉGI ELJÁRÁSBAN: MEGVÉDI AZ OMBUDSMAN A GYEREKEK JOGAIT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Szülői Hang Közösség
2021.02.06.


- Az iskolaérettségi kérvényezésben az Oktatási Hivatal döntései megyénként különbözőek – derül ki a Szülői Hang Közösség érintettek körében végzett felméréséből, holott az eljárást épp az egységesítésre hivatkozva vezették be.

- Az érdemi, szervezett pedagógiai tájékoztatás hiánya, az óvodák jogfosztása és a kormányzat által bevezetett, a családokat kiszolgáltatott helyzetbe hozó hatósági eljárás oda vezetett, hogy a további egy évig óvodában maradó gyermekek száma a korábbi rendszerhez képes jelentősen csökkent, tízezernyi gyermek éretlenül kezdheti az iskolát, mivel az új rendszer elsősorban nem az eljárás kimeneténél, hanem a bemenetnél szelektál.

Részletes elemzésünk tíz pontban listázza a gyermekeket érintő jogsérelmeket, melyek miatt a Szülői Hang Közösség az ombudsmanhoz fordul.

2020 szeptember és 2021 január között a mindennapjainkat ez kötötte le. A gyereket vittük «Ponciustól Pilátusig», miközben stresszeltünk, hogy vajon elég lesz-e ennyi papír. Belefáradtunk. Megkaptuk szerencsére a plussz egy évet, de ez rengeteg időnkbe, energiánkba, pénzünkbe került, ráadásul koronavírus idején. Felháborítónak tartom az egész rendszert!

– így összegzi az iskolaérettségi kérvényezésben érintett egyik szülő a tapasztalatait.

Hiába magas az elfogadási arány a további egy év óvoda miatt benyújtott szülői kérelmeknél, a szülők egyöntetűen (94%) elutasítják az új rendszert, amelyben az Oktatási Hivatal jogosult a gyermekek iskolaérettségéről dönteni az óvoda és a szülő helyett. A Szülői Hang Közösség az iskolaérettségi kérvényezésben érintett szülők körében részletes felmérést végzett az idei év tapasztalatairól, melynek részletes eredményei honlapunkon olvashatóak, köztük több száz szöveges idézet is, amelyek a családok kiszolgáltatottságáról és a szülők megaláztatásáról számolnak be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.