2021. február 25., csütörtök

KORONAVÍRUS: NEM A NYITÁSON, HANEM A MÉG NAGYOBB LEZÁRÁSON KELL GONDOLKODNI MAGYARORSZÁGON

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2021.02.25.


A koronavírus- és a vakcinahelyzetet figyelve ki kell mondanunk akkor is, ha kellemetlen: a járvány jelenlegi kilátásai mellett nem látszik megúszhatónak a további, erőteljesebb szigorítás. Sőt, egy időben történő lezárás drasztikusan növelné az esélyét annak, hogy végül majd korábban nyissuk ki teljesen a gazdaságot.

Nagyon nehéz olyan következtetéseket levonni az elemző munka során, amelyeket érzelmileg szívesen megtagadna az ember. Tudjuk, a nyitásra kondicionált közhangulatban egy a lazítástól gyökeresen eltérő forgatókönyv felvázolása fájdalmasan hangzik. Már mindenki nagyon szeretne korlátozások nélkül élni, ráadásul jön a tavasz, még nagyobb a csábítás a kötöttségek nélküli életre. Az országos járványhelyzet azonban mégis tárgyilagos értékelésre kényszerít minket, a tények pedig kíméletlenek:

- A regisztrált napi fertőzöttek száma már nem sokkal marad el a november eleji szinttől, amikor (mint kiderült, megkésve) sor került a korlátozások bevezetésére.

- A járvány gyorsuló tendenciát mutat, az egészségügyi rendszeren növekszik a nyomás.

- Az iskolák újra a fő terjesztési csatornává váltak. 37 óvodában egy-egy csoportot érintően, 93 óvodában és 36 általános iskolában az egész intézményt érintően rendeltek el rendkívüli szünetet, továbbá 331 általános iskolában egy-két osztályt és 50 általános iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet. Egy hónappal ezelőtt ezek az adatok a mostaniaknak nagyjából a harmadát tették ki. Ilyen tempóval két-három hét alatt utol lehet érni a második hullám csúcsának a számait.

- A járvány a gócosodás jeleit mutatja a nagy népsűrűségű területeken. Néhány hete még a határszéli megyékben terjedt gyorsan a vírus, ám a helyzet változóban van. Az ország középső területén egyetlen hét alatt közel két és félszeresére nőtt a regisztrált napi fertőzések száma.

- Az új vírusvariánsok megjelenése és az érezhetően lazuló fegyelem mellett a járvány további gyorsulása elkerülhetetlennek látszik.

- A brit és az izraeli példák alapján a magyar vakcinaellátottság még hónapokra lehet attól, amikor az átoltottság érdemi fékezést tud kifejteni a járványra.

- Van szemmel látható esély, hogy az átoltottság végül megfékezi a harmadik hullámot, de egyre kisebb. Ezzel párhuzamosan annak a valószínűsége, hogy a járvány további beavatkozás nélkül eléri az egészségügyi kapacitások (valódi) korlátját, és ezzel párhuzamosan a halálesetek száma a második hullám csúcsán látott szintre emelkedik, növekszik. A vakcina önmagában elbukja a harmadik hullám elleni versenyt..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.