2021. február 7., vasárnap

KÖZJÓSZÁG-E A GYERMEK?

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2021.02.07.


Orbánnak sikerült valami olyasmit mondania, hogy a gyermek közjószág. Ez azért feltűnő, mert általában fasiszta baromságokat szokott beszélni a közmédiában, és az, hogy a gyermek közjószág, egy Európában széles körben elfogadott állítás lehetséges interpretációja.

Az állítás az, hogy a közoktatás közjószág. Ennek pedig az a következménye, hogy ingyenes a közoktatás. Ezzel a libertariánusok nem szoktak egyetérteni, én nem vagyok libertariánus, és Európa alapvetően nem libertariánus. Ha jól tudom Malawiban kellett egy kecskét adni a pedagógusnak az iskoláztatásért, és ezt talán a Világbank javasolta, de lehet, hogy rosszul emlékszem.

A közoktatás közjószág volta abból ered, hogy a közoktatás eredménye szétterül a társadalmon. A valódi kérdés az, hogy mikor is szűnik meg a gyermek közjószágnak lenni. Hát abból, amit Orbán elmondott az következne, hogy akkor, amikor elkezd dolgozni, addig nem. Ebből pedig az adódna, hogy a felsőoktatás is közjószág, mint Németországban vagy Franciaországban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.