2021. február 5., péntek

LAKÓK HELYETT BEFEKTETŐK BUKKANHATNAK FEL A VÁRNEGYEDBEN

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.02.04.


Rövid idő alatt kicserélődhet a Várnegyed lakossága a műemléki lakások privatizációjával. A kormány feloldaná az értékesítés tilalmát.


Feloldaná a a budavári lakások privatizációját tiltó határozatot a kormány. Ezzel több mint ezer műemléki ingatlan kerülhetne a piacra, ezek együttes értéke elérheti az 50-100 milliárd forintot.

A budai Várnegyed önkormányzati bérleményei nem csupán elhelyezkedésük, hanem szokásjogi helyzetük és törvényi szabályozásuk miatt is különlegesek. A rendszerváltozás után az állam szabadulni akart az erősen leromlott állapotú ingatlanállománytól, valamint ki akarta szolgálni a választói akaratot, ezért lehetővé tette a korábban kisajátított, illetve eleve tanácsi bérlakásként felépült ingatlanok privatizációját. Ennek érdekében átadta a lakásokat az önkormányzatoknak, amelyek néhány év alatt csaknem 800 milliárd forint értékű ingatlant árusítottak ki 137 milliárdért. Nem sok választásuk volt: az 1993-ban elfogadott lakástörvény erre kötelezte a helyhatóságokat, ráadásul rendkívül kedvező fizetési feltételeket biztosított a bérlőknek. A vételi lehetőség azonban nem vonatkozott minden bérleményre, a műemléképületben lévő lakásokat ugyanis csak a műemléki hatóság hozzájárulásával lehet elidegeníteni. A budavári helyzetet cifrázza a Fővárosi Vagyonátadó Bizottság 1994-ben kelt határozata, amely a Várnegyed lakásait az önkormányzat elidegeníthetetlen törzsvagyonának részévé tette – mondta V. Naszályi Márta (Párbeszéd) I. kerületi polgármester a Népszavának...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.