2021. február 3., szerda

MÉSZÁROS LŐRINC MAGASAN VERI CSÁNYI SÁNDORT, ÉS VAJNA TÍMEA SEM TŰNT EL

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2021.02.03.


De két orosz is van a tíz leggazdagabb magyar között, együtt gazdagabbak a majdnem félezer milliárd forintos vagyonnal rendelkező Mészáros Lőrincnél is
.

Magasan veri már Mészáros Lőrinc az ország főbankárát, Csányi Sándort, legalábbis a Forbes legfrissebb gazdaglistáján. A felcsúti multimilliárdos és családja vagyonát 479,4 milliárd forintra becsülték, 86 milliárddal többre, mint az OTP-vezérét – derül ki a magazin 50-es rangsorából. A vagyonbecslés a 2019-es évről leadott mérlegeken alapszik, a részvényeknél viszont a legfrissebb tőzsdei adatokra építettek a szerkesztők. Mészáros tőzsdei mamutcégét, az Opus Globalt alaposan megrángatta a koronavírus , de az árfolyam az év végére visszakapaszkodott, a tőzsdén kívüli érdekeltségei pedig tovább arattak.

Ami a jövőt illeti, Csányinak erősen kapaszkodnia kell, mert Mészárosék a következő évek legnagyobb üzleteiben is érdekeltek: Paks II. építésén kívül a kínai óriáshitellel készülő Budapest–Belgrád-vasútvonal projektjében és a három pénzintézet összeolvadásával létrejövő bankholdingban is. A fúzióval egy 740 milliárd forint értékű pénzintézetet jön létre, és 1,9 millió ügyfelével a második legnagyobb bank lesz éppen a Csányi-féle OTP mögött – vetíti előre a Forbes.

Az OTP-részvényei rosszabbul viselték a krachot, árfolyamuk áprilisra a csúcshoz képest a felére, 7865 forintos éves minimumra zuhantak. A Csányi-vagyon harmadát kitevő agrárérdekeltségek viszont kevésbé sínylették meg a koronavírust, sőt óriásberuházásokba kezdtek: a Pick Szeged például új szalámigyárat húz fel 60 milliárd forintból. Mészárost eközben az állam megváltotta a Mátrai Erőmű terheitől, 17,4 milliárdért kivásárolva a csődtömeget, de állami segítség Csányi megaberuházásához is dukál, 27 milliárdos növekedési kötvénycsomaggal tolják meg a fejlesztést. Mészároshoz hasonlóan Csányi is növelte az agrárportfólióját, előbbi a szarvasi Gallicoopot nyelte le, a bankárbirodalom pedig a Nádudvari márkáról ismert Nagisz holdingvállalatába vásárolt bele..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.