2021. február 9., kedd

OSZTÁLYHARCRÓL SZÓ SINCS: MINDENKI FÉLREMAGYARÁZTA A GAMESTOP-SZTORIT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2021.02.09.


A baloldali populisták szerint az osztályharc betört a tőzsdére, a jobboldali populisták szerint a lenézett tömegek megleckéztették az elitet. A széles közvéleményhez pedig leginkább az jutott el, hogy a Reddit Dávidjai legyőzték a Wall Street Góliátját. Holott ami történt, az nem a rendszer megdöntése, hanem maga a rendszer: egyesek szemfülesek voltak és sokat nyertek, mások elszámolták magukat és sokat vesztettek egy adott helyzeten – a nagyok és a kicsik között egyaránt. A történet végét ma még nem látjuk, de azt már igen, hogy a populisták vágyvezérelt és az elitek sértődött narratívája is ezer sebből vérzik. Bemutatjuk a Gamestop-sztori teljes hátterét.

Az elmúlt másfél hétben azokhoz is eljutott a gonosz Wall Street-i elittel kibabráló kisbefektetők (más nézőpontból: a pénzügyi rendszer stabilitását veszélyeztető amatőr nethuszárok) története, akik nem tudják, mi fán teremnek a hedge fundok, mit jelent kifacsarni shortosokat, és a Robinhoodról sem egy online brókercég jut az eszükbe, hanem Kevin Costner. Aki nem követte élőben az eseményektől hüledező pénzügyi szaksajtót, ahhoz valószínűleg az előbbi narratíva jutott el. Modern hőstörténet, amelyben a kisemmizett kisemberek összefogtak, és megrövidítették a pénzügyi elitet. Amely aztán kiváltságait féltve összezárt, és bosszút állt a Redditen szerveződő kis halakon.

A dolog szépséghibája, hogy nem egészen így történt. Mielőtt számba vennénk, milyen narratívákat magyaráztak bele az úgynevezett Gamestop-sztoriba, először érdemes röviden számba vennünk, mi is történt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.