2021. február 13., szombat

SOKKAL MEGRÁZÓBB VOLT A MAGYAR GAZDASÁGNAK AZ ELSŐ HULLÁM, MINT AZT A STATISZTIKÁK MUTATJÁK

G7 PODCAST
Szerző: STUBNYA BENCE
2021.02.13.


Ha megnézzük a tavalyi januárt és februárt, a két utolsó “békehónapot” a járvány előtt, majd megnézzük, hogy április-júniusra mekkorát változott a foglalkoztatás, akkor azt látjuk, hogy a szokásos mérce szerint 3,5 százalékkal visszaesett. Ám ha azokat tekintjük foglalkoztatottnak, akiknek van állásuk, és abban dolgoztak is legalább egy órát a vizsgált időszakban, akkor az így mért foglalkoztatás majdnem 8 százalékkal esett vissza.

És végül, ha kiszámoljuk a munkaidő adatok birtokában, hogy mekkora volt a ledolgozott munkatömeg, akkor 9 százalékos visszaesést kapunk, amely már nagyon komoly csökkenés – mondja Köllő János, az e heti G7 Podcastban.

A járvány első hulláma alatt, a tavalyi második negyedévben a GDP 13 százalékot zuhant, miközben a munkanélküliségi ráta is nagyot nőtt, de a változás talán nem volt annyira brutális, mint a nemzeti összterméknél. A KRTK Közgazdaságtudományi Intézetének két kutatója, Köllő János (a tanulmány ide kattintva érhető el) és Reizer Balázs az elmúlt időszakban mutatták be nyilvánosan is azokat kutatásaikat, amelyekben ezekkel a területekkel foglalkoztak a statisztikai hivatal mikroadatbázisai alapján. Ez alapján pedig kifinomultabb képet kaphatunk arról, hogy mi történt a járvány első hullámában a magyar gazdasággal.

A beszélgetést a fenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és a Spotify-on is be lehet követni minket.

Foglalkoztatottnak az minősül, aki legalább egy óra jövedelemtermelő munkát végzett a lekérdezés előtti héten, vagy ha nem dolgozott, akkor csak átmenetileg volt távol a munkahelyétől betegség, szabadság, egyebek miatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.