2021. február 18., csütörtök

SUPER MARIO: KICSODA VALÓJÁBAN AZ ÚJ OLASZ MINISZTERELNÖK?

G7.HU
Szerző: POGÁTSA ZOLTÁN
2021.02.18.


Olaszországnak ismét új miniszterelnöke van. Ez elég gyakori, önmagában nem is lenne érdekes hír. Az ad neki különleges jelentőséget, hogy az új, egymásnak ellentmondó filozófiájú sokpárti kormányt egy jól ismert európai csúcstechnokrata, Mario Draghi vezeti innentől.

Draghi nevét, amikor nyolc évig tartó európai központi banki elnöki ciklusa véget ért, az európai vezetők aranyba foglalták. Ő lett az az ember, aki a legmélyebb válságban „megmentette az eurót”. Emmanuel Macron a tőle megszokott komikus pátosszal egyenesen az „emberiség/humanitás fáklyahordozójának” nevezte Draghit.

De megérdemli-e a dicséretet? Kicsoda valójában az új olasz miniszterelnök? És mindenek előtt: megoldja-e majd Olaszország mély válságát?

Annak ellenére, hogy Draghit Olaszországban sokszor professzornak szólítják, nem tisztán akadémiai karrier volt az övé. Hosszú időn keresztül ugyanis a Goldman Sachs nevű rendkívül befolyásos pénzügyi multinál dolgozott, amelyet Matt Taibbinek a The Great American Bubble Machine, azaz a Nagy amerikai buborékgyár című híres Rolling Stones-cikke után csak vámpírpolipnak csúfolnak az Egyesült Államokban. A cég, amelyik mindenhol jelen van, minden politikai rendszerben befolyásos, és szinte mindig a saját előnyére. A világ legbefolyásosabb pénzügyminiszterei, jegybankárai és a nemzetközi pénzügyi szervezetek vezetői jönnek ettől a magáncégtől. Sok piaci manipulációban ott vannak a csápjai a nagy gazdasági világválság óta.

Ennél a vámpírpolipnál dolgozott Draghi is. Amikor az ezredfordulón a Goldman olyan titkos államadósság swapügyleteket adott el Olaszországnak és Görögországnak, melyek segítségével azok megtéveszthették az Eurostatot és az eurózónát, Draghi éppen az ezzel foglalkozó Goldman-divíziónál dolgozott. A csalás kiderült, ráadásul a swapokkal végül mindkét ország anyagilag is rosszul járt, a reputációjuk sérülésén túl. A Goldman ennek ellenére nyert az ügyleteken. Draghi később ügyvezető igazgató is lett a Goldmannál...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.