2021. február 10., szerda

TÁRSADALMI EGYEZTETÉS NÉLKÜL KÖLTENÉ EL A KORMÁNY AZ UNIÓS FORRÁSOKAT, 33 CIVIL SZERVEZET TILTAKOZIK

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2021.02.10.


Mintegy 19 ezer milliárd forintról dől el a következő hónapokban, hogy milyen célok és prioritások mentén költi el a magyar állam, ekkora összeghez jut ugyanis Magyarország az Európai Unió 2021-2027 közötti költségvetéséből és a koronavírus-járványhoz kapcsolódó helyreállítási csomagból összesen.

Bár a források felhasználásáról kötelező eleme az érintett társadalmi csoportok bevonása, a civil szervezetek úgy látják, hogy nincs lehetőségük a folyamatban való érdemi részvételre, ezért nyílt levélben fordulnak a Miniszterelnökséghez, és arra kérik dr. Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárt, hogy kezdjen valódi társadalmi párbeszédet a Magyarország sorsát hosszú évekre meghatározó támogatások felhasználásáról, az illetékes minisztériumok ugyanis csak formálisan teljesítik kötelezettségeiket.

A levelet megfogalmazó 33 magyarországi civil szervezet többek közt azt írja, jelenleg nincs lehetőségük a valódi részvételre,

mivel az illetékes minisztériumok csak formálisan teljesítik kötelezettségeiket, az anyagok gyakran nehezen hozzáférhetőek, azokat sokszor csak az utolsó pillanatban, teljesíthetetlen határidők szabásával küldik el az érintetteknek, miközben az egyeztető fórumok munkája kiüresedett, az érkező javaslatokat rendszerint nem építik be a készülő tervezetekbe, és az elutasítás indokairól sem adnak tájékoztatást.

A civilek hét pontban foglalták össze azokat az alapelveket, amelyek mentén szerintük működhetne a társadalmi részvétel:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.