2021. március 8., hétfő

AZ A JÓ, AMIT NEM LEHET MEGISMÉTELNI - SNÉTBERGER FERENC: OLYAN, MINTHA BESZÉLGETNÉK

JELEN
Szerző: KORMOS LILI
2021.03.07.



HALLGATÓ CÍMMEL JELENT MEG SNÉTBERGER FERENCNEK A KELLER QUARTETTEL KÖZÖS LEMEZE, AMELYNEK A NYITÓ DARABJA AZ IN MEMORY OF MY PEOPLE, AMIT A ROMA HOLOKAUSZT TÖRTÉNETE IHLETETT. A BERLINBEN ÉLŐ GITÁRMŰVÉSZT SORSRÓL, VÁLTOZÓ SZEGÉNYSÉGRŐL, REJTŐZKÖDŐ TEHETSÉGEKRŐL ÉS LEGÚJABB LEMEZÉRŐL KÉRDEZTÜK.

Amikor egy mű annyira személyes élményt dolgoz föl, mint amilyen a gyász, a veszteség, akkor hogy változik, ha változik egyáltalán az érzelmi töltete attól függően, hogy egyedül adja elő, vagy többen viszik színpadra?

Az ember egy ilyen darabot minél nagyobb zenekarral ad elő, annál nagyobb hatása van, mert jobban szól. Ebben az esetben sikerült ezt elérnünk egy kisebb létszámú zenekárral is és véleményem szerint átjött minden, amit szerettem volna kifejezni. Ez egy nagyon régi darab, 1995-ben jelent meg és azóta fölvettük már a Liszt Ferenc kamarazenekarral is, de hát az 18-20 embert jelent. Andrissal (Keller András – a szerk.) sokat dolgoztunk együtt és mindig fölmerült, hogy jó lenne egy kisebb formációval is megszólaltatni. Az ECM jóvoltából ezen a klasszikus lemezen egy teljesen más formát kapott, ráadásul a Hallgatón nem csak az én szerzeményeim vannak, hanem Sosztakovics, Dowland és Barber művei is, amik így vagy úgy, de mind nagyon közel állnak a témához...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.