2021. március 5., péntek

DOBOZOKKAL A MENSTRUÁCIÓS SZEGÉNYSÉG ELLEN – MAGYARORSZÁGON IS MŰKÖDHET A MEGOLDÁS

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RUTAI LILI
2021.03.05.


Zsebkendő, rongy, újságpapír – gyakran ezeket használják a menstruációs szegénységben élő nők betét helyett. A menstruációs szegénység az iskolás lányok 10 százalékát érintheti itthon. Egy brit szervezet megoldása azonban segíthet, igaz, a pandémiás helyzet most hátráltatja a programot.


Nagy Britanniában felmérések szerint 137 ezer lány hiányzik az iskolából azért, mert nem jut megfelelő menstruációs termékhez. Kutatások szerint ezek a lányok, akik gyakran végleg kimaradnak az iskolából, felnőttként nagyobb eséllyel szoronganak, szenvednek depresszióban.

A The Red Box Project (RBP), ami magyarul piros dobozos projektet jelent, ezzel a jelenséggel vette fel a harcot a szigetországban. 2017 és 2019 között több ezer iskolában helyeztek el ingyenes termékeket több száz önkéntes segítségével, és a minden iskola számára ingyenes termékeket biztosító törvény létrehozásában is szerepük volt.

A RBP egyik alapítójával és szakértőkkel beszéltünk arról, miért működött jól a szervezet, és hogy hogyan lehetne más országokban – akár Magyarországon is – bevezetni egy olyan rendszert, amely a diáklányok életét ingyenes termékekkel könnyíti meg.

– Soha nem nőttünk volna ekkorára, ha nem lett volna szükség egy ilyen megoldásra – mondta Clegg Bamber, a RBP társalapítója.

Önkéntesek segítségével mintegy 5600 iskolában helyeztek el menstruációs termékeket, valamint harisnyákat, tiszta fehérneműt.

Mára az angol állam vállalta helyettük a termékek beszerzését és eljuttatását az iskolában. Anglia az elsők között volt a menstruációs szegénység feltérképezésében, a tamponadó csökkentésében (majd eltörlésében) és az iskolások megsegítésében is. Figyelemre méltó, hogy az állam által bevezetett iskolai termékosztás mennyire hasonlít arra, amit a RBP négy évvel ezelőtt elkezdett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.