2021. március 16., kedd

FALUS FERENC: "A SAJÁT MAGUK ÁLTAL FELÁLLÍTOTT SORRENDET IS FELRÚGTÁK"

MAGYAR NARANCS
Szerző: BÁNYAI GYÖRGY
2021.03.16.


A volt országos tisztifőorvos szerint egy jól szervezett oltási tervvel naponta százezer embert is be lehetne oltani.


magyarnarancs.hu: Hogyan célszerű kialakítani az oltási csoportokat: életkor, betegség vagy foglalkozás szerint?

Falus Ferenc: Az a jó prioritás, amit megállapítanak és betartanak. Mindegyik szisztéma mellett tudok érveket felhozni, ám a kormány egyiket sem csinálta meg. A saját maguk által felállított sorrendet is felrúgták az első pillanatban. Vannak még idősotthonok, ahol nem oltottak, ezenkívül rengeteg 65 és 85 éves közötti ember vár oltásra, miközben húszas éveikben járó makkegészségesek is megkapták már, mert a nyilvántartásban krónikus betegekként szerepelnek, csak ők erről elfelejtettek tudomást szerezni. Megzavarta az oltási rendet az oltóanyagok indikációs köre is, amely időről időre változik. Most már világos: a felhasználható oltóanyagot azonnal be kell adni, s nem szükséges félretenni a második adagot. Ezek az időközök úgy alakultak ki, hogy a gyártók igyekeztek minél hamarabb letudni a harmadik fázisú vizsgálatot, ezért a lehető legrövidebb időben szabták meg a második oltás esedékességét. Ugyanakkor már az első is nagy mértékben visszafogja a járvány terjedését, és az oltottakat remélhetőleg megvédi, statisztikailag pedig biztosan megvédi a halálos szövődményektől.

MN: A pedagógusok, más iskolai, bölcsődei, óvodai dolgozók például külön be sincsenek sorolva. A közlekedésiek egy részét talán a napokban előreveszik, és miközben katonákat, rendőröket, élsportolókat oltanak nagy elánnal, a transzpantáltak, cukorbetegek egy része még a fasorban sincs. Úgy tűnik, átláthatatlan az egész mechanizmus.

FF: Első lépésként a 2009-es nemzeti pandémiás tervet frissíteni kellett volna. Eleve 2010 után is folyamatosan karban kellett volna tartani, de azóta sem nyúltak hozzá. Viszont 2014-ben elbocsátották az utolsó ezzel foglalkozó szakembereket is. A nemzeti pandémiás terv része az oltási terv. S ha addig nem foglalkoztak is vele, 2020 februárjában mindenképpen rohamosan aktualizálni kellett volna, majd folyamatosan a helyzethez igazítani. És amikor az oroszok tavaly nyáron bejelentették, van oltóanyaguk, s lehetett tudni azt is, az Európai Unió aláírta az megállapodást több más gyártóval – sőt a magyar állam ezeknek a szerződéseknek aktív részese volt –, el kellett volna kezdeni az oltási tervet pontosítani.

Mégpedig mindenféle ütemezésre, a, b c, d variánsokra gondolva, hogy lehetőleg ne kerüljünk váratlan helyzetbe.

Ezek nem történtek meg Magyarországon. Sok helyen megtörténtek, például Németországban, Dániában. és így tovább...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.